Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Rodičovský příspěvek v otázkách a odpovědích

15/03/12

Rodičovský příspěvek v otázkách a odpovědích

Rodičovský příspěvek v otázkách a odpovědích
3.2.2012, Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí
Od ledna 2012 mají rodiče větší volnost při čerpání příspěvku a mohou rozhodovat pružněji než dříve o jeho délce a výši.
Čerpání rodičovského příspěvku od 1. 1. 2012
Pokud vznikl nárok na peněžitou pomoc v mateřství:
Od ledna 2012 můžou rodiče pružně volit délku pobírání rodičovského příspěvku a jeho výši podle aktuální sociální situace rodiny. Celkem mohou vyčerpat až 220 000 Kč, nejdéle však do 4 let věku dítěte.
Výši příspěvku je možné měnit jednou za 3 měsíce. Výše příspěvku je limitována výší peněžité pomoci v mateřství (PPM) – tedy 70 procenty 30násobku denního vyměřovacího základu, nejvýše však činí 11 500 Kč za měsíc.
Pokud nevznikl nárok na peněžitou pomoc v mateřství:
Výši měsíční částky rodičovského příspěvku si může nově zvolit i rodič, jenž si neplatil nemocenské pojištění, které se u zaměstnanců povinně odvádí z příjmu (nebyl účasten nemocenského pojištění), ale jen v případě, že druhý z rodičů splnil podmínku nároku na peněžitou pomoc v mateřství nebo nemocenské v souvislosti s porodem či převzetím dítěte.
Pokud ani jeden z rodičů neplatil pojistné na sociální zabezpečení, a tedy nesplnil podmínky pro volbu výše a délky pobírání rodičovského příspěvku, výše příspěvku zůstává v pevných částkách – 7 600 Kč do 9. měsíce věku dítěte a poté 3 800 Kč do 4 let věku dítěte podle právní úpravy od 1. ledna 2011.
Pokud rodiči vznikl nárok na rodičovský příspěvek před 1. lednem 2012:
  • může se rozhodnout, jestli bude čerpat příspěvek postaru nebo podle nové právní úpravy od 1. ledna 2012
  • obecně však bude platit podmínka, že pokud rodič setrvá ve variantě pobírání rodičovského příspěvku podle staré právní úpravy k 31.12.2011, bude platit pro něj tato úprava jako celek, tedy i se sledováním omezené docházky dítěte do předškolního zařízení po celou dobu pobírání rodičovského příspěvku
  • pokud však rodič přejde na novou právní úpravu platnou od 1. ledna 2012, bude se na něho vztahovat mj. ustanovení o nesledování návštěvy předškolního zařízení u dětí starších 2 let věku. O tuto změnu rodičovského příspěvku podle nové právní úpravy musí rodič písemně požádat.
  • možnost výběru délky čerpání rodičovského příspěvku je zachována i při plynulém navázání rodičovské dovolené s dalším potomkem
Rodičovský příspěvek i na děti ve školce od 1. 1. 2012
U dětí starších než dva roky se ruší omezení nároku na rodičovský příspěvek dobou docházky do předškolních zařízení, ale jen za předpokladu, že rodič přejde na novou právní úpravu platnou od 1. ledna 2012.
U dětí mladších než dva roky se zavádí jednotné konto 46 hodin měsíčně jako doba, po kterou je možné umístit dítě v zařízení pro děti, aniž by rodič ztratil nárok na příspěvek.
Žádosti o příspěvek vyřizují úřady práce podle místa trvalého pobytu.
 
Nejčastější dotazy k rodičovskému příspěvku:
Jak se "přihlásit" do nového systému rodičovského příspěvku?
Rodič může požádat o změnu rodičovského příspěvku podle právní úpravy platné od ledna 2012 nejdříve 1. ledna 2012 podáním písemné žádosti. Volbu může provádět jako doposud "oprávněná" osoba, která uplatnila nárok na rodičovský příspěvek. Oprávněná osoba může provádět volbu i opakovaně, po uplynutí 3 celých kalendářních měsíců po sobě jdoucích, po které byl rodičovský příspěvek podle nové právní úpravy vyplácen, a nemůže volbu provádět zpětně.
Odstranění (uvolnění) omezení docházky do školky při současném pobírání RP se automaticky dotkne všech, tedy i těch, kteří už RP čerpají, i bez výslovné žádosti? Nebo i tito lidé budou muset po 1. lednu výslovně přestoupit na nová pravidla?
Návštěva zařízení (jeslí, mateřské školy nebo jiného obdobného zařízení) se bude od 1. ledna 2012 sledovat pouze do dvou let věku dítěte, u dětí starších dvou let se přestává ze zákona sledovat. Tato změna se týká všech dětí, jejichž rodiče čerpají rodičovský příspěvek podle nové právní úpravy.
Jsem na 4leté rodičovské dovolené, nemohla jsem zvolit jinou variantu čerpání rodičovského příspěvku, budu si nyní nově moci zvolit délku na tři roky čerpání rodičovského příspěvku? A pokud ano, tak co mám pro to udělat?
O této variantě je možné uvažovat pouze v případě, že alespoň jeden z rodičů byl k datu narození dítěte nemocensky pojištěn a lze mu k tomuto datu stanovit denní vyměřovací základ pro stanovení peněžité pomoci v mateřství nebo nemocenského v souvislosti s porodem. Pokud ano, požádá si oprávněná osoba (která nyní rodičovský příspěvek pobírá) o převod do nové právní úpravy a doloží potřebné údaje pro stanovení denního vyměřovacího základu.
Zvolila jsem dvouletou rodičovskou dovolenou, mám však už téměř všechny peníze vyčerpané (cca 180 000 Kč). Můžu si po novém roce prodloužit čerpání do tří let věku dítěte? Existuje nějaká nejnižší hranice měsíčního příspěvku? (Vím, že ponovu to je cca 5 000 korun, ale jde mi o ty, kteří přecházejí a už mají část z těch 220 tisíc vyčerpanou).
Přechod do nové právní úpravy není nikomu z rodičů omezen. Při přechodu se sečtou všechny doposud vyplacené rodičovské příspěvky a tato suma se odečte od celkové částky 220 000 Kč. O vyplácení zbytku si rozhoduje rodič podle svých potřeb. Minimální částka rodičovského příspěvku je jako u všech jiných dávek státní sociální podpory 50 Kč. (Žádná spodní hranice čerpání ve výši 5 000 Kč neexistuje!)
Naopak – zvolila jsem tříletou a v příštím roce se mi narodí další dítě (cca ve dvou letech prvního), můžu si čerpání zkrátit na dva roky?
Pokud přejde rodič na novou právní úpravu a výše denního vyměřovacího základu některého z rodičů umožní vyšší částku čerpání rodičovského příspěvku, mohou čerpat tuto zvýšenou částku příspěvku.
Jsem na čtyřleté (nemohla jsem volit, protože jsem nebyla zaměstnaná, porodila jsem při studiu vysoké školy) – budu si moci po novém roce zvolit tříletou variantu? Díky novince, že by se mělo studium počítat do nemocenského pojištění a tudíž bych podle nového zákona měla mít nárok na peněžitou pomoc v mateřství nebo už to takhle zpětně nejde?
Pro novou úpravu rodičovského příspěvku je rozhodující, zda alespoň jeden z rodičů byl k datu narození dítěte nemocensky pojištěn a lze mu k tomuto datu stanovit denní vyměřovací základ. V případě matky studentky nárok na peněžitou pomoc v mateřství nevznikl (a zpětně ani se změnou zákona nevznikne), a proto by doložení denního vyměřovacího základu přicházelo v úvahu u druhého rodiče.
Jaký je postup, když už beru rodičovský příspěvek a chci změnu v novém roce 2012. Kdy nejdříve a kam mám jít, co vyplnit, jaké potřebuji doklady a lze to vyřešit přes internet?
Při požadovaném přechodu na novou právní úpravu je nutné uplatnit písemnou žádost o volbu výše rodičovského příspěvku podle nové právní úpravy. Žádost se může podat v lednu 2012 na příslušném kontaktním pracovišti Úřadu práce ČR a je k ní nutné doložit údaje rozhodné pro určení výše denního vyměřovacího základu. Na internetu budou dostupné formuláře, pro podání žádosti platí pravidla jako u ostatních žádostí na dávky státní sociální podpory.
Musí být otec dítěte manželem matky pro uznání rodičovského příspěvku?
Ne nemusí být manželem matky dítěte.
Budou se moci rodiče i nadále na rodičovské dovolené střídat?
Při pobírání rodičovského příspěvku se rodiče mohou i nadále střídat. Při tomto střídání však stále platí podmínka, že výše rodičovského příspěvku se může měnit nejdříve po 3 měsících výplaty.
Nově odpadá hranice denního vyměřovacího základu potřebná pro přiznání dvouleté varianty.
Pro dvouletou variantu se nepoužívala hranice výše denního vyměřovacího základu, ale hranice denní výše peněžité pomoci v mateřství – ta se pro určení výše rodičovského příspěvku od 1. ledna 2012 používat nebude.
Jsem teď na rodičovské dovolené, nemohla jsem si vybrat variantu a tak mi byla přidělena ta nejdelší. Synovi byly v říjnu dva roky, takže ještě dva roky s ním budu doma. Týká se mě nějaká změna? A budu i já moct dávat dítě do školky na celý den, aniž bych přišla o rodičovský příspěvek?
Obecně platí, že pokud rodič setrvá ve variantě pobírání rodičovského příspěvku podle současné právní úpravy, bude platit tato úprava se vším, co k ní náleží, tedy i se sledováním omezené docházky dítěte do předškolního zařízení po celou dobu pobírání rodičovského příspěvku. Pokud rodič přejde na novou úpravu rodičovského příspěvku, podle právní úpravy platné od 1. ledna 2012, bude se na něho vztahovat ustanovení o nesledování návštěvy předškolního zařízení u dětí starších 2 let věku.
Kde se o rodičovský příspěvek žádá a máme na něj nárok, když já mám příjem 7900 korun a manželka přibližně stejně vysokou mateřskou? Pokud ano, je možné zažádat i o jeho zpětné vyplacení za 26 měsíců?
O rodičovský příspěvek se žádá na příslušné krajské pobočce Úřadu práce ČR. Pokud matka v současné době pobírá ještě peněžitou pomoc v mateřství (mateřskou), náležel by ji rodičovský příspěvek jen v případě, že by byl vyšší než tato mateřská, a to ve výši rozdílu mezi rodičovským příspěvkem a mateřskou. Jinak si o rodičovský příspěvek může požádat po ukončení čerpání mateřské. O rodičovský příspěvek si mohou rodiče požádat max. 3 měsíce zpětně.
Mám dvou a půl letého postiženého syna. Mám prodloužený rodičovský příspěvek do synových pěti let. Nyní jsme v listopadu dostali rozhodnutí a přiznání příspěvku na péči druhého stupně a to do 4. 5. 2012 (kdy synovi budou tři roky). Jak to se mnou bude po novém roce? Budu pobírat jen rodičovský příspěvek nebo jen příspěvek na péči? Platí stále prodloužený rodičovský příspěvek do synových pěti let? Co když mi tento příspěvek i příspěvek na péči končí v synových třech letech? Co pak budu dělat? Musím do práce? Když budu pobírat jen příspěvek na péči kdo za mě bude platit sociální a zdravotní? Syn není schopen být ve školce.
Od ledna 2012 bude platit, že z důvodu péče o totéž dítě bude rodině náležet buď rodičovský příspěvek, nebo příspěvek na péči (souběh dávek na totéž dítě bude vyloučen). Při současném souběhu obou dávek si rodiče dětí mladších 3 let musí zvolit, zda chtějí dále pobírat rodičovský příspěvek a své rozhodnutí písemně oznámit na příslušném pracovišti Úřadu práce do konce ledna.