Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Stále rozdílné výklady na téma: "Kdo smí provádět školení BOZP?"

16/03/12

Stále rozdílné výklady na téma: "Kdo smí provádět školení BOZP?"

Stále rozdílné výklady na téma: "Kdo smí provádět školení BOZP?"
7.3.2012, Zdroj: BOZP-info (http://www.bozpinfo.cz/)
V naší společnosti nedávno proběhla kontrola OIP. Kontrola probíhala standardním způsobem, jen na oblast provádění školení BOZP zaměstnanců jsme nenašli shodný pohled, jmenovitě u periodických školení prováděných zaměstnavatelem dle ZP §103, odst. 2 a 3. Dle výkladu inspektora OIP máme nedostatek v tom smyslu, že školení zaměstnanců „ostatních“ (vím, že tento pojem ZP nezná na rozdíl od zákona o PO) provádí jejich přímí nadřízení – tedy vedoucí zaměstnanci firmy.
Tedy neškolí osobně OZO v BOZP – prý podle § 9 zák. č. 309/2006 Sb. ve firmě o 26 – 500 zaměstnancích, což je náš případ, je oprávněná jedině OZO v BOZP. Dokládali jsme, že tito vedoucí zaměstnanci jsou řádně školeni z BOZP od OZO v BOZP s platnou kvalifikací podle zák. č. 309/2006 Sb. Součástí naší dokumentace ke školení je zpracovaná osnova školení a časový plán, prezenční listiny, ověření vědomostí testem a dále související vnitřní předpisy, zkrátka školící manuál velmi podrobně zpracovaný od OZO v  BOZP. Máme tam mimo jiné uvedeno, že periodická školení zaměstnanců provádí příslušní vedoucí zaměstnanci na svěřených pracovištích, což je prý špatně! Nemyslím si, že podle § 9 zák. č. 309/2006 Sb. se vlastně striktně zakazuje provádění školení zaměstnanců jejich vedoucími, v tomto případě tedy prý nemají oprávnění provádět školení svých podřízených, ačkoli byli k tomuto řádně proškoleni. S výkladem inspektora OIP se nemůžu prostě smířit i z čistě praktického a logického hlediska, např.:
  • Péče o bezpečnost a ochranu zdraví při práci uložená zaměstnavateli podle §101 ZP nebo zvláštními právními předpisy je nedílnou a rovnocennou součástí pracovních povinností vedoucích zaměstnanců na všech stupních řízení v rozsahu pracovních míst, která zastávají. Vedoucí zaměstnanci jsou oprávnění na jednotlivých stupních řízení stanovit a ukládat podřízeným zaměstnancům pracovní úkoly, organizovat, řídit je a kontrolovat jejich práci a dávat jim k tomu účelu závazné pokyny. A dále např.:
  • z § 102 ZP – Zaměstnavatel je povinen vytvářet bezpečné a zdraví neohrožující pracovní prostředí a pracovní podmínky vhodnou organizací bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a přijímáním opatření k předcházení rizikům – toto zabezpečují vedoucí zaměstnanci; dále např. prevencí rizik se rozumí všechna opatření vyplývající z právních a ostatních předpisů k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a z opatření zaměstnavatele, která mají za cíl předcházet rizikům, odstraňovat je nebo minimalizovat působení neodstranitelných rizik – pro zaměstnavatele toto zabezpečují zase vedoucí zaměstnanci atd….
  • Zaměstnavatel určí obsah a četnost školení o právních a ostatních předpisech k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, způsob ověřování znalostí zaměstnanců a vedení dokumentace o provedeném školení – a proč by jenom tuto jednu oblast v prevenci rizik nesměli provádět vedoucí zaměstnanci? Školení má být konkrétní, pracoviště a jejich rizika, stroje a zařízení, speciální technologie apod. včetně svých podřízených nejlépe znají příslušní nadřízení, tak by snad bylo proti rozumu, kdyby to nesměli provádět.
Jde mi o princip, nic víc, sjednocení výkladu legislativy a jako námět je toto popsané stanovisko inspektora OIP jistě zajímavé i pro vás. OZO v BOZP tedy jistě může školit všechny zaměstnance, ale nelze tuto povinnost (právo) upírat vedoucím zaměstnancům?!
Máme i s kolegy OZO v BOZP jiný názor než inspektor OIP a rád bych se dobral jednotného výkladu i pro časy budoucí a také sbírám potřebné argumenty k podepisování Zápisu z kontroly OIP. Nebo se všichni pleteme?
K Vašemu dotazu sděluji, že řešení celé problematiky je velmi jednoduché. Na rozdíl od školení PO není ke školení BOZP třeba žádné odborné způsobilosti. Podle zákona zaměstnavatel školení BOZP "zajistí". Domnívám se, že to není zcela správné, ale zákon je zákon. Nikde není v normě, na niž poukazujete, stanoveno, že školení BOZP má provádět osoba způsobilá provádět úkony v prevenci rizik. Rozumný zaměstnavatel školení této osobě většinou svěřuje, není to ale jeho povinnost. Za daných okolností se zdá, že požadavek inspektorátu OIP je nad rámec platné právní úpravy.
Na dotaz odpověděl JUDr. Zdeněk Přeslička.