Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Kam ministerstvo vede české zemědělství …

11/04/12
smf

Výzva účastníků Valná hromady Agrární komory, Ústí nad Orlicí, dne 5.4.2012.

Kam ministerstvo vede české zemědělství …
   Zemědělci našeho okresu j sou významnými chovateli hospodářských zvířat, a proto se značnými obavami sledujeme kroky vlády a MZe, vedoucí k omezení podpory komodit živočišné výroby. Máme na mysli plánované nevyplacení TOP-UP, významné snížení podpor mléčného skotu dle čI. 68, zrušení národních dotací na výkup kadaverů aj.
  Nemůžeme, právě v naší oblasti, dále přehlížet k likvidaci sektoru živočišné výroby. Víme totiž, že například u hlavního zaměstnavatele na venkově tj. v chovu mléčného skotu, země na stejné mlék. úrovni např. Německo, Dánsko,Holandsko se dotačně připravují na rozšíření trhu po plánovaném zrušení mléčných kvót. U nás se chováme zcela opačně u mléčného skotu plánujeme v současném nastavení snížení dotací o desítky procent a stejně tak byl postiženv posledním období i chov masného skotu.
   Prosíme a žádáme, aby celá záležitost byla zvážena. Domníváme se, že situace je už 5 minut po dvanácté a jestliže to se strukturou našeho zemědělství myslíme vážně, není možné letos dále snižovat jakoukoliv podporu na jakémkoliv úseku ŽV.
Další případné snížení národních podpor povede k dalšímu snížení živočišné produkce, s následkem nevratného útlumu výroby, k významnému snížení zaměstnanosti a k dalšímu předání tvorby přidané hodnoty do starých zemí.
   Jsme přesvědčeni, že v současném stavu požadavek na srovnání dotace se zahraničím .u cílových komodit už není jen v zájmu zbytku zemědělských chovatelů, ale i v zájmu českého zpracovatelského průmyslu, v zájmu české krajiny, zejména jak ukazují události posledního období, v zájmu českých spotřebitelů a v zájmu jejich kvalitních a levných potravin.
   Je jasně vidět, že potravinová soběstačnost v dnešním světě rozkolísaného klimatu a ekonomik nabývá na váze. Jsme přesvědčeni, že zemědělci racionálně akceptovali významné snížení TOP-UP za rok 2010-2011, náš příspěvek do rozpočtu, ale další příspěvek je národohospodářsky a politicky krátkozraký a v konečném dlouhodobém dopadu. zadlužující naší zemi.
   V souvislosti s dalšími opatřeními vlády, jako je zvýšení DPH u potravin, zrušení vratky spotřební daně, omezení výroby protierozními opatřeními nebo plánovanou úpravou nitrátové’směrnice, připravovaným zrušením mléčných kvót v roce 2015 se tak administrativními zásahy snižuje naše konkurenceschopnost ještě dříve, než bude uvedena nová zemědělská politika EU s nevyjasněnými hrozbami, jako je zastropování plateb, ozelenění, atd .. a to již nemluvíme o podporách jednotlivých výrobců a výrobků v jednotlivých státech EU.
   Vedle již proinvestovaných značných prostředků máme obavy investovat do odvětví živočišné výroby. Jsme přesvědčeni, že útlum živočišné výroby povede k omezení i zpracovatelského průmyslu a konečným výsledkem bude nárůst nezaměstnanosti. Požadujeme, aby se situace řešila ihned, přičemž není východisko řešit jeden citlivý sektor v ŽV na úkor druhého.Dále požadujeme, aby na sektor ŽV bylo významně pohlíženo i při vyjednávání o nové rozpočtové politice na léta 2014 – 2020. Domníváme se, že i z pohleduŽV, by i v definici aktivního zemědělce měl být zohledněn vedle podílu zemědělských tržeb i podíl pracovníků v zemědělství. Jsme přesvědčeni, že v dnešní ekonomicky propojené Evropě, musíme zejména u citlivých komodit citlivě sledovat stav všech podpor, které do těchto citlivých sektorů putují u našich hlavních obchodních partnerů, tj. v Německu, Polsku (a často se jedná o několikanásobně vyšší dotace než u nás).
    Prosíme i  žádáme, aby i v našem českém prostoru jsme k citlivým zemědělských komoditám přistupovali dlouhodobě odpovědně a opravdu citlivě.
 
     Valná hromada Agrární komory, Ústí nad Orlicí, dne 5.4.2012