Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Stanovislo SZIF

08/04/12
smf

Aktuální stanovisko SZIF k tiskové zprávě NKÚ ze dne 2. 4. 2012 , Zdroj:SZIF

Aktuální stanovisko SZIF k tiskové zprávě NKÚ ze dne 2. 4. 2012

Nejvyšší kontrolní úřad provedl v druhé polovině roku 2011 kontrolu vyplácení peněžních prostředků určených na zlepšování kvality života ve venkovských oblastech dle PRV vyplácených v období 2009 až 2010. NKÚ nalezl dílčí nedostatky týkající se rozpočtových porušení. Státní zemědělský intervenční fond s nálezy kontroly NKÚ souhlasí a zahájil neprodleně potřebné kroky vedoucí k jejich rychlé nápravě.

NKÚ SZIF vytknul rozpočtové porušení ve 3 případech v celkové hodnotě ca 8,3 mil Kč, což činí jen 2,8% z celkového kontrolovaného objemu.

SZIF k této problematice dále dodává:

Ad1) SZIF zjištění NKÚ akceptoval a neprodleně zahájil, práce na vymáhání těchto prostředků od žadatele prostřednictvím rozhodnutí o vracení finančních prostředků. V případě vymožení těchto prostředků ve výši 438.900 Kč nebudou finanční zájmy společenství ani ČR ohroženy.

Ad2) SZIF souhlasí se zjištěním NKÚ týkající se nesprávného bodování a tedy neoprávněně vyplacené částky ve výši 4.323.028 Kč. Příslušný regionální odbor SZIF byl vyzván k předání dokumentace k vratce.

Ad3) Dle zjištění NKÚ SZIF u dvou projektů nesnížil v Dohodě o poskytnutí dotace celkovou částku dotace o DPH, které se po změně žadatele z neplátce na plátce DPH stalo nezpůsobilým výdajem. SZIF zjištění akceptuje, uvádí však, stejně jako již uvedl v námitkách proti kontrolnímu protokolu NKÚ, že Fond postupoval plně v souladu s písemným požadavkem MZe založeným na odůvodnění, kdy posouzení způsobilých výdajů lze v tomto případě provést až na základě finálních daňových dokladů předkládaných spolu s žádostí o proplacení. Podstatná je skutečnost, že DPH uvedeným žadatelům proplaceno ze strany SZIF nebylo.
Zdroj: www.szif.cz ,2.4.2012