Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Téma kulatého stolu v Liboměřicích: regionální potraviny a zelená nafta

27/04/12
smf

O aktuálních otázkách české společnosti s přihlédnutím k venkovu, zemědělství a potravinové bezpečnosti v úterý diskutovali zemědělci v Liboměřicích na Chrudimsku s hejtmanem Pardubického kraje Radko Martínkem a prezidentem Agrární komory ČR Janem Velebou. Zdroj. Pardubický kraj

Téma kulatého stolu v Liboměřicích: regionální potraviny a zelená nafta

Prezident  Agrární komory Jan Veleba s hejtmanem Radko Martínkem. Foto: Luboš Kozel

(25.4.2012)

Liboměřice  – O aktuálních otázkách české společnosti s přihlédnutím k venkovu, zemědělství a potravinové bezpečnosti v úterý diskutovali zemědělci v Liboměřicích na Chrudimsku s hejtmanem Pardubického kraje Radko Martínkem a prezidentem Agrární komory ČR Janem Velebou.
   „Stále  se snižuje soběstačnost České republiky ve výrobě potravin, diskutovali jsme mimo jiné o tom, jak tento stav změnit.  Uvědomujeme si, že bez živočišné výroby není zaměstnanosti na venkově,“ říká hejtman Radko Martínek, který spatřuje východisko v rozumných rozhodnutích vlády. „Především ta musí dělat systematická opatření,“ dodává.  Zemědělství není podle hejtmana Martínka oborem, kdy lze nahradit například nesmyslně zrušené chovy za týden nebo za rok. Navíc je tu nevyzpytatelná příroda, která snahy o obnovu může prodloužit o roky.
   Prezident Veleba vyjádřil požadavek agrární komory  na zachování výhod zelené nafty. Dosud stát dotuje spotřební daň za pohonné hmoty použité při zemědělských pracích. „Zrušení zelené nafty za situace, kdy ostatní státy v Evropě tuto dotaci zachovaly, dále sníží naši konkurenceschopnost. Nemůžeme rezignovat na živočišnou výrobu, bude ohrožen nejen zpracovatelský průmysl, ale v budoucnu i potravinová bezpečnost,“ uvedl Veleba.  Přítomní zástupci podpořili  postoj agrární komory pro vyjednávání s vládou.
   Regionální potraviny se staly dalším žhavým tématem setkání.  Na fóru zaznělo, že producenti regionálních potravin by měli  dohlížet na to, aby i suroviny pro jejich výrobky měly český původ.
Zdroj: Pardubický kraj