Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Úpravy parametrů Dřevěné knihy

21/06/12
smf

Přehled úprav parametrů Dřevěné knihy.zdroj: MZe

Úpravy parametrů Dřevěné knihy
S ohledem na praktické zkušenosti z roční realizace Koncepce Ministerstva zemědělství k hospodářské politice podniku Lesy České republiky, s.p., od roku 2012 (Dřevěné knihy) vyvstala potřeba jejích drobných úprav tak, aby bylo dosaženo deklarovaných cílů, a to zejména ve vztahu k malým a středním dřevozpracujícím podnikům. O konkrétních úpravách Dřevěné knihy proběhlo jednání za účasti zástupců Ministerstva zemědělství, státního podniku Lesy České republiky, s.p. a lesnických a dřevařských organizací v rámci tzv. Kulatého stolu, které se konalo dne 15. 3. 2012 v budově Poslanecké sněmovny.
Došlo k dohodě o provedení následujících úprav parametrů Dřevěné knihy:
1) Na Komoditní burze bude uplatňováno 5-10 % dříví z těžby v lesích státního podniku Lesy České republiky.
2) Prodej na pni formou veřejné obchodní soutěže bude uplatňován v objemu do 20 % na každé smluvní územní jednotce.
3) Bylo vzato na vědomí navýšení počtu smluvních územních jednotek o necelých 7 % do roku 2015 (v přímé vazbě smluvních územních jednotek na lesní hospodářské celky).
Úprava Koncepce umožní lepší a praxí již ověřený přístup malých a středních dřevozpracujících podniků ke dříví z těžby v lesích státního podniku Lesy České republiky, s.p., to vše při současném zachování objemů, původně pro tyto podniky určených. K bodu 3) je třeba poznamenat, že v souvislosti s restitucemi církevních majetků dojde k radikálnějším změnám v počtu SÚJ a jejich hranic.
O těchto výsledcích jednání byla informována Vláda ČR.
Zdroj: MZe, www.eagri.cz, 12.6.2012