Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Jak dokončit ozdravení od IBR

20/07/12
smf

Informace SVS ČR.

Jak dokončit ozdravení od IBR

 
Poslední prosinec 2012 byl stanoven jako termín pro ukončení ozdravovacího plánu od infekční bovinní rhinotracheitidy (IBR), nicméně je možné, aby chovatelé, kteří to za 7 let, která na to měli, a nestihli, požádali místně příslušné krajské veterinární správy o možnost pokračovat v ozdravování.
 K tomuto účelu lze nalézt na webových stránkách Státní veterinární správy vzor žádosti a také vzor čtvrtletního hlášení o průběhu ozdravování. Tyto skutečnosti byly schváleny  a zveřejněny letos v květnu ve Věstníku MZe jako nový článek 17, v zásadách pro ozdravování.
Podávané žádosti o prodloužení termínu se budou týkat chovatelů, kteří mají ještě sérologicky pozitivní krávy a chtějí je připustit (inseminovat) i po termínu 30. 9. 2012 a tudíž ozdravovat i v roce 2013 nebo později. A formulář hlášení o průběhu ozdravování, tj. kodifikovat kontrolní režim o dokončení průběhu ozdravování. Chovatelé musejí aktualizovat ozdravovací plán s konkretizací data připuštění poslední sérologicky pozitivní (infikované) krávy a datum vyřazení posledního IBR pozitivního zvířete z chovu. Hlášení se musí předávat čtvrtletně.
Na konci letošního roku krajské veterinární správy vyhodnotí ozdravování, a pokud počet hospodářství, kde ještě ozdravování probíhá, klesne pod 1, 5 %, Národní ozdravovací program ukončí. Ve zbývajících hospodářstvích bude možné ozdravování ukončit jen individuálně na základě mimořádných veterinárních opatření. V tomto směru jsou nejdále kraje Vysočina a Plzeňský.
Státní veterinární správa doufá, že dlouholeté úsilí na ozdravování a ohromné peníze co to stálo stát i chovatele, nebude znehodnoceno nedotažením věci do konce. Úspěšným ukončením se tak zařadíme k sousedním zemím, které jsou již prosté této nákazy a naši chovatelé tak nebudou mít problém s obchodem, o naše plemenná zvířata je totiž zájem.
IBR patří mezi produkční (ekonomické) nákazy, které škodí chovateli sice relativně málo, ale při dlouhodobém působení znamenají ohromné ekonomické i chovatelské škody. Je dobře, že se čeští chovatelé rozhodli s nákazou bojovat a zařadili se tak nejen užitkovostí, ale také přístupem ke zdraví zvířat mezi chovatelsky vyspělé státy.
Josef Duben, tisk. mluvčí SVS
Zdroj: www.svscr.cz