Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Hejtman Martínek a radní Kroutil zavítali mezi zemědělce

13/08/12
smf

Hejtman Martínek a radní Kroutil zavítali mezi zemědělce Sloupnice/ Litomyšl/Moravská Třebová – Hejtman Radko Martínek a radní zodpovědný za životní prostředí, venkov a zemědělství Václav Kroutil zavítali tento týden opět mezi zemědělce. Zaměřili se na podniky, které hospodaří na zemědělské půdě a provozují bioplynové stanice. Za přítomnosti zástupců Agrární komory ČR a Zemědělského svazu ČR okresů […]

Hejtman Martínek a radní Kroutil zavítali mezi zemědělce
Na prohlídce bioplynové stanice v ZD Sloupnice. Foto: Luboš Kozel

Sloupnice/ Litomyšl/Moravská Třebová – Hejtman Radko Martínek a radní zodpovědný za životní prostředí, venkov a zemědělství Václav Kroutil zavítali tento týden opět mezi zemědělce. Zaměřili se na podniky, které hospodaří na zemědělské půdě a provozují bioplynové stanice. Za přítomnosti zástupců Agrární komory ČR a Zemědělského svazu ČR okresů Ústí nad Orlicí a Svitavy debatovali ve Sloupnici o riziku, které přináší spekulativní výkup pozemků, o dotační politice státu  a o letošní úrodě obilí.
     „Zemědělství nemůže existovat bez dotací, proto všechny státy výrobu potravin podporují,“ poukázal hejtman Radko Martínek na současnou nepříznivou situaci v České republice. Vyslechl názory zemědělců, kteří poukazují na to, že růst cen se nepříznivě projeví v živočišné  výrobě, kde vzrostou ceny krmiva. „To je zvláště nepříznivá zpráva v době, kdy klesá cena mléka a stagnují ceny za výkup vepřového a drůbeže,“ odpověděl hejtman zemědělcům. „V ohrožení je nejen živočišná výroba, ale zejména zaměstnanost venkovského obyvatelstva. Dotační politika českého státu má tak zcela tragické důsledky,  likviduje živočišnou výrobu a preferuje  monokulturnost výroby rostlinné,“ komentoval hejtman připomínky zemědělců.
     Jak sdělil předseda Zemědělského družstva Sloupnice Jaroslav Vaňous, ke stabilizaci živočišné výroby napomáhají nově vybudované zemědělské bioplynové stanice, které v případě okresu Svitavy a Ústí nad Orlicí vždy využívají hnůj a kejdu ze živočišné výroby. Bioplynové stanice, které hejtman s radním Kroutilem mohli vidět na Litomyšlsku a na Moravskotřebovsku, jsou příkladem toho, jak by obnovitelné zdroje měly vypadat. „Jsou provozovány tak, aby nenarušovaly rovnováhu v přírodě. Porovnávali jsme oba zemědělské podniky z pohledu, jak hospodaří na zemědělské půdě, jak využívají vedlejší produkty živočišné výroby a přebytky rostlinné výroby,“ shrnul přínosy Václav Kroutil.  „Potvrdilo se, že bioplynové stanice v Němčicích a Kunčině skutečně živočišnou výrobu vhodně doplňují a pomáhají zachovat její rozměr,“ dodal radní Kroutil.
     Ve specializovaném litomyšlském podniku Mach – líhně kuřat  se zástupci kraje vyptávali majitele Jiřího Macha na rozvoj firmy, která dosáhla po dvaceti letech své existence pozoruhodných výsledků. „V současné době firma dodává 40 procent  jednodenních kuřat do České republiky a 60 procent na Slovensko. Zároveň obchoduje s okolními státy, a v této chvíli zvažuje možnosti expanze na Východ,“ vyzdvihuje úctyhodnou produkci radní Kroutil. Hejtman Martínek se zajímal, zda firma nenaráží na problémy administrativního rázu: „Pro rozvoj našeho regionu je nezbytné, aby takováto firma prosperovala.“
Zdroj: Pardubický kraj, 10.8.2012