Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Kraj chce pomoci vodní nádrži Seč

30/11/12
smf

Informace z Pardubického kraje.

Kraj chce pomoci vodní nádrži Seč
Kraj chce pomoci vodní nádrži Seč

   Kvetoucí povrch vodní nádrže Seč se stává postrachem rekreantů i vodních hospodářů. Na Krajském úřadě v Pardubicích  se tento týden uskutečnilo pracovní jednání o výsledcích letošního výzkumu tohoto jevu a o možnostech nápravy. Zúčastnil se ho i radní Václav Kroutil, zodpovědný životní prostředí, zemědělství a venkov.

     „Výzkum prováděli pracovníci Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR. Sledovali kvalitu vody a všech ostatních faktorů, které mají vliv na rozvoj sinic od května do listopadu 2012 spolu s odbornými pracovníky Povodí Labe.“ vysvětlil radní Kroutil.
     K jednání byli přizvání nejen zástupci obcí Trhová Kamenice, Horní Bradlo a Seč, kteří se nacházejí v nebližším povodí přehrady, ale i zástupci Povodí Labe, hygienické stanice a vodárenské společnosti, laické veřejnosti a Agentury ochrany přírody Železné hory.
     Vedoucí odboru životního prostředí Josef Hejduk shrnul dosavadní výsledky: „Jedná se o velmi složitou problematiku, než by se mohlo na první pohled zdát, a na kterou neexistuje jednoduchá a rychlá odpověď. Rozvoj vodního květu se stává celosvětovým problémem. Všichni se shodli ve stanovisku, že je nutné se soustředit na omezování přísunu živin, zejména fosforu do nádrže a to nejen v bezprostřední blízkosti, ale i v širším povodí nádrže.“
     Aby bylo možné učinit konkrétnější závěry o výskytu vodního květu, bude nutné ve sledování kvality vody pokračovat i v roce příštím. „Rozpočtově jsme na toto připraveni,“ uvedl Václav Kroutil. To s povděkem přivítali všichni další účastníci jednání. „Vždyť vodní nádrž Seč historicky byla  jedním z turisticky nejatraktivnějších letovisek, které leží v chráněné krajinné oblasti. Je také významným zdrojem pitné vody a v neposlední řadě i elektrické energie z turbín,“ dodal krajský radní.
Zdroj: Pardubický kraj, 29.11.2012