Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Odborná způsobilost pro nakládání s přípravky na ochranu rostlin

14/11/12
smf

Informace AK k odbonré způsobilosti pro nakládání s přípravky na ochranu rostlin

Odborná způsobilost pro nakládání s přípravky na ochranu rostlin
V  letošním roce byla přijata novela zákona č. 326/2004 Sb., o rostlinolékařské péči ve znění zákona č. 199/2012 Sb., která velmi výrazně upravila ustanovení § 86 související s odbornou způsobilostí pro nakládání s přípravky na ochranu rostlin. Na rozdíl od minulosti je od 1.1.2013 povinnost pro všechny fyzické osoby, které v rámci své pracovní činnosti nakládají (manipulují) s přípravky na ochranu rostlin, být držiteli „Osvědčení odborné způsobilosti pro nakládání s přípravky na ochranu rostlin“. Novela zákona a prováděcí vyhláška MZe č. 206/2012 Sb. upravují způsob a požadavky k získaní odborné způsobilosti formou 3 stupňů :
 
  1. stupeň se týká nejširší skupinu pracovníků tj. všech fyzických osob, které  při své pracovní činnosti bezprostředně  přicházejí do s přípravky na ochranu rostlin. Jedná se zejména o traktoristy provádějící aplikaci přípravků, obsluhu potřebnou při těchto pracích (např. pracovníci dovážející vodu nebo podílející se na přípravě postřikové kapaliny), skladníky zajišťující manuální práce ve skladech přípravků, obsluhu mořiček včetně obsluhy zajišťující moření sadby brambor či pracovníků zabezpečující setí osiva namořeného přípravky na ochranu rostlin. Odborný kurz je 12 hodinový a vydání osvědčení není podmíněno zkouškou.
 
  1. stupeň zahrnuje všechny fyzické osoby, které řídí činnost v ochraně rostlin, nakupují přípravky a vykonávají dohled nad držiteli osvědčení 1. stupně. Odborný kurz je 15 hodinový, při čemž úspěšně složená zkouška na příslušném pracovišti Státní rostlinolékařské správy formou písemného testu (z celkového počtu 40 otázek musí být správně zodpovězeno nejméně 32 otázek) je podmínkou pro vydání osvědčení 2. stupně.
 
  1. stupeň je určen pro distributory a odborné poradce a pro vydání osvědčení 3. stupně je podmíněno úspěšným splněním písemného testu (z celkového počtu 40 otázek musí být správně zodpovězeno nejméně 35 otázek) a ústního přezkoušení před komisí.  
        
Pro osoby, které jsou držiteli osvědčení získaného podle zásad vydaných před novelou zákona a které absolvovaly kurz v délce 40 hodin jsou osvědčení platná do doby vymezené na vydaném osvědčení.
Zdroj: AK ČR