Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Digestát nezvyšuje výskyt škodlivých organismů

10/12/12
smf

Podle studie provedené pro agenturu FNR se v zařízeních na výrobu bioplynu převážná většina fytopatogenních organismů a semen plevelů zcela inaktivuje. zdroj: ÚZEI

Digestát nezvyšuje výskyt škodlivých organismů

 Je digestát z výroby bioplynu plný fytopatogenních organismů a semen plevelů? Podle odborné agentury FNR (Fachagentur Nachwachsende Rohstoffe) nikoliv.
Někdy může být tlak chorob v porostech energetických rostlin vyšší než v porostech tradičních polních plodin. Také výskyt plevelů a jejich semen je často silnější. V zařízeních na výrobu bioplynu se však většina patogenů a semen plevelů likviduje. To prokázali vědci, kteří pro agenturu FNR vypracovali na toto téma studii.
Aby vědci prozkoumali infekční řetězec, přenesli infikovaný rostlinný materiál do laboratorního fermentoru a zařízení na výrobu bioplynu v praxi a zkoumali substrát osídlený patogeny ve fermentoru a skladu digestátu po různě dlouhé době „pobytu“. Výsledky laboratorních testů ukázaly, že všechny sledované fytopatogeny s výjimkou původce rakoviny bramboru (Synchytrium endobioticum) byly zcela inaktivovány po necelých šesti dnech, některé dokonce již po šesti hodinách. Také skladování digestátu vedlo u většiny fytopatogenů k další redukci schopnosti rozmnožování.
Většina semen zničena
Zkoumané druhy plevelů měly oproti tomu různou schopnost přežívat proces silážování a následnou anaerobní fermentaci. Podle FNR vědci zjistili, že po průchodu celým procesem výroby bioplynu byla klíčivá ještě některá semena merlíku bílého, zatímco semena ježatky kuří nohy byla zcela inaktivována.
Vědci došli k závěru, že riziko šíření chorob rostlin a plevelů prostřednictvím digestátu ze zařízení na výrobu bioplynu je vesměs velmi nízké. Některé patogeny byly kompletně inaktivovány již během silážování, jiné během doby strávené ve fermentoru, stejně jako většina semen plevelů. Důležitá je však kvalitní příprava siláže a dostatečně dlouhá doba fermentačního procesu.

Zdroj ÚZEIwww.agronavigator.cz .