Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Změny požadavků podmíněnosti na žadatele o poskytování vybraných podpor

04/01/13
smf

Tisková zpráva MZe.

Změny požadavků podmíněnosti na žadatele o poskytování vybraných podpor
 
Od 1. ledna 2013 byly rozšířeny požadavky na žadatele o přímé platby, některé podpory osy II Programu rozvoje venkova (PRV) a některé podpory v rámci společné organizace trhu s vínem. Novinkou v rámci kontrol podmíněnosti jsou minimální požadavky pro ochranu telat, prasat a zvířat chovaných pro hospodářské účely. Novelou je také upraveno znění standardu GAEC 2, které stanovuje podmínky pro pěstování širokořádkových plodin na erozně ohrožených plochách.
 
Od Nového roku začala platit novela Nařízení vlády č. 479/2009 Sb., o stanovení důsledků porušení podmíněnosti poskytování některých podpor a některá související nařízení. „Novela zapracovává zejména požadavky z oblasti Dobrých životních podmínek zvířat do systému kontrol podmíněnosti. Cílem je prostřednictvím vlastníků a držitelů zvířat přijmout opatření, aby zvířata nebyla vystavena zbytečné bolesti, utrpení nebo poškození,“ řekl ministr Petr Bendl.
Touto legislativní úpravou bylo dokončeno poslední rozšíření požadavků podmíněnosti, které se vztahují na všechny žadatele o přímé platby, některé podpory osy II PRV a některé podpory v rámci společné organizace trhu s vínem. Nově jsou zde také zařazeny minimální požadavky na ochranu telat, prasat a ochranu zvířat chovaných pro hospodářské účely.
Novela také upravuje znění standardu GAEC 2 v oblasti Dobrý zemědělský a environmentální stav. Na základě zkušeností ověřených v praxi mohou zemědělci pěstovat širokořádkové plodiny na silně a mírně erozně ohrožených plochách s výměrou nižší než 0,4 ha za přesně definovaných podmínek. Na silně erozně ohrožených plochách se nově nesmí pěstovat čirok, na mírně erozně ohrožených to bude možné pouze s použitím půdoochranných technologií. Poslední změnou u standardu GAEC 2 je možnost pěstování obilovin na silně erozně ohrožených půdách kromě společného podsevu jetelovin také s podsevem jetelotravních směsí.
Podrobné informace k požadavkům naleznete na internetových stránkách Ministerstva zemědělství www.eagri.cz v sekci Dotace, podsekci Kontroly podmíněnosti Cross Compliance.
Kateřina Böhmová
ředitelka Odboru komunikace MZe

Změny v oblasti Dobrý zemědělský a environmentální stav (GAEC)
Nové znění GAEC 2 je následující:
Žadatel na ploše půdního bloku, popřípadě jeho dílu, označené v evidenci půdy
od 1. července příslušného kalendářního roku do 30. června následujícího kalendářního roku jako půda
a)silně erozně ohrožená, zajistí, že se nebudou pěstovat širokořádkové plodiny kukuřice, brambory, řepa, bob setý, sója, slunečnice a čirok; porosty obilnin a řepky olejné na takto označené ploše budou zakládány s využitím půdoochranných technologií;  v případě obilnin nemusí být dodržena podmínka půdoochranných technologií při zakládání porostů pouze v případě, že budou pěstovány s podsevem jetelovin nebo jetelotravních směsí,
b)mírně erozně ohrožená, zajistí, že širokořádkové plodiny kukuřice, brambory, řepa, bob setý, sója, slunečnice a čirok budou zakládány pouze s využitím půdoochranných technologií.
Tyto podmínky nemusí být dodrženy na souvislé ploše s výměrou nižší než 0,4 ha zemědělské půdy, jejíž delší strana je orientována ve směru vrstevnic s maximální odchylkou od vrstevnice do 30° a pod níž se nachází pás zemědělské půdy o minimální šíři 24 m, jež přerušuje odtokové linie procházející plochou širokořádkové plodiny a na kterém je žadatelem pěstován travní porost, víceletá pícnina nebo jiná než širokořádková plodina, s tím,  že žadatel může tento postup uplatnit pouze na jedné takto vymezené ploše nebo součet takových ploch nepřesáhne výměru 0,4 ha zemědělské půdy.
Novelou daného nařízení vlády je zajištěno provedení nutných legislativních změn;  naplnění Nařízení Rady (ES) č. 73/2009; a stanovení tolerance pěstování širokořádkových plodin na výměrách do 0,4 ha za výše doplněných podmínek.