Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Bezorebné systémy profitují z technologie CULTAN

08/02/13
smf

Přednosti lokální podpovrchové aplikace hnojiv technologií CULTAN při konzervačním zpracování půdy. Zdroj: ÚZEI

Bezorebné systémy profitují z technologie CULTAN
 
 
 Agro Konzervační zpracování půdy vytváří a udržuje intaktní půdní strukturu, čímž se zlepšuje úrodnost půdy a snižuje utužení popř. sklon k erozi. Optimální rozmístění pórů v prokořeňovaném půdním prostoru napomáhá využití dostupné vody a zajišťuje výměnu plynů.
Důsledná změna obhospodařování půdy může vyvolat systematické posuny v průběhu mineralizace dusíku, kdy v podstatě dochází k obohacení organické hmoty tendenčně širším poměrem C/N v ornici a k pomalejšímu oteplování půdy. Dlouholeté průzkumy systémů výsevu do mulče dokládají různě silné vertikální gradienty v obsahu organické hmoty a vyměnitelného fosfátu a draslíku ve svrchních vrstvách půdy. Nezřídka tak při hnojení v praxi konkuruje příjem dusíku plodinou procesům přeměny posklizňových zbytků ponechaných při povrchu půdy. To platí také pro pásové zpracování půdy (strip-tillage), které obhospodařované plochy dělí do různých horizontálních funkčních oblastí se střídáním zpracovaných pruhů (výsevních řádků) a nezpracovaných pruhů s mulčem.
Právě za těchto podmínek se staví aplikace dusíkatého hnojiva do kořenové zóny rostlin proti možné neodhadnutelnosti zásobení živinami. Vzhledem k vesměs vysoce efektivní činnosti kořenového systému při aplikaci dusíkatého hnojiva lze potom právě tam očekávat lepší prostorovou dostupnost bohatší zásoby fosfátu a draslíku v ornici.
DLG-Mitteilungen, 2013, č. 1, s. 76


Zdroj: ÚZEI,  Agronavigator.cz.