Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Dovoz masa stále roste

12/02/13
smf

I přes výrazné zlepšení agrárního zahraničního obchodu, dovoz masa stále roste. Zdroj: Zemědělský svaz ČR

I přes výrazné zlepšení agrárního zahraničního obchodu, dovoz masa stále roste
Agrární zahraniční obchod je koncentrovaným ukazatelem stavu a vývoje agrární sféry. Podle jeho výrazného zlepšení bychom mohli nabít dojmu, že se situace v českém zemědělství a potravinářství zlepšuje, ale je tomu opravdu tak? Zemědělský svaz před půl rokem odhadoval, že se saldo zahraničního obchodu v roce 2012 zmenší o cca 10 mld. Kč a tato předpověď se ukázala, jako téměř přesná. Po historicky rekordním záporném saldu v roce 2011 ve výši -36 mld. Kč, došlo v roce 2012 k výraznému obratu a saldo se snížilo o 11 mld. Kč na -25 mld. Kč. To samo o sobě je dobrá zpráva, nicméně abychom ji mohli lépe vyhodnotit, musíme se podívat do podrobnější struktury našeho zahraničního obchodu.
Agrární vývoz vzrostl rychleji než agrární dovoz
Celkový obrat agrárního zahraničního obchodu v roce 2012 přesáhl poprvé 319 miliard korun. Hlavní vliv na snížení dlouhodobě vysokého záporného agrárního salda na 25 mld. Kč má především zvýšení agrárního exportu – vývoz meziročněvzrostl o 22%, dovoz se zvýšil také ale „pouze“ o 10%. Zatímco za r. 2011 ČR vyvezla agrárních komodit za 120 mld. Kč, o rok později již za 147 mld. Kč. K tak výraznému meziročnímu navýšení exportu o 27 mld. Kč dosud nikdy v agrárním obchodě ČR nedošlo. Agrární export se zvýšil z krátkodobého, střednědobého i dlouhodobého hlediska: Oproti roku vstupu ČR do EU se zvýšil více jak 2 krát a oproti r. 1993 se agrární export zvýšil více jak 4,5 krát. Naproti tomu dovoz vzrostl méně. Zatímco v roce 2011 dovoz činil téměř 157 mld. Kč, v roce 2012 to bylo 172 mld. Kč.
Co bylo za zvýšením vývozu?
Kdyžjsme před půl rokem odhadovali snížení salda, vycházeli jsme z předpokladu, že se na vývozu výrazně projeví vývoz obilovin a řepky z úrody v roce 2011. Zatímco u řepky se naše odhady naplnily, nárůst vývozu obilovin nebyl tak vysoký, jak jsme předpokládali. V té době jsme ještě nevěděli, jak fatální dopady sucha na úrodu v některých regionech budou. A tak zatímco se kladné saldo u olejnatých semen a plodů (CN 12) zvýšilo z 1,1 mld. Kč na 3,6 mld. Kč. v r. 2012 a záporné saldo u tuků a olejů (CN 15) z r. 2011 -2,4 mld. Kč se za r. 2012 změnilo na kladné ve výši 2,5 mld. Kč, vývoz obilovin se zvýšil „pouze“o cca 600 mil. Kč na 10,8 mld. Kč.I tak se ale jedná nejvyšší kladné saldo, jaké u obilí (CN 10) kdy bylo.
Za povšimnutí stojí ale i jiné komodity. Například kladné saldo u cukru a cukrovinek (CN 17) bylo v r. 2011 1,6 mld. Kč a za r. 2012 se změnilo na kladné ve výši 3,0 mld. Kč. Je zajímavé, že se spotřebitelům cukru daří stále více exportovat. A to i navzdory tomu, že si ve vztahu k diskusi o zachování cukerního pořádku, stěžují na vysokou cenu cukru. Zlepšení vývozu těchto výrobků je o to důležitější, že se jedná o výrobky s vyšší přidanou hodnotou. Obdobně je tomu i u další skupiny výrobků nápojů a lihovin (CN 22). I tady si nelze nevšimnout, že došlo k pozitivnímu vývoji. Vysoké záporné saldo -2,5 mld. Kč za r. 2011 se zmírnilo na -0,6 mld. Kč v r. 2012 a to především díky vyšším vývozům.
Dovozy stále rostou
K hlavním negativním trendům patří to, že agrární dovozy nepřestaly z krátkodobého, střednědobého i dlouhodobého hlediska vzrůstat (a čím jsou  dovozy toho, co jsme schopni u nás úspěšněvyrobit, tak tím je menší prostor pro tuzemské procenty).  Za r. 2011 ČR dovezla agrárních komodit za 157 mld. Kč, o rok později již za 172 mld. Kč. Oproti roku vstupu ČR do EU se agrární dovoz zvýšil téměř 2 krát a oproti r.1993 se agrární import zvýšil 5,5 krát. Mezi negativní změny ve struktuře agrárního zahraničního obchodu řadíme vysoký dovoz masa a též i vysoký dovoz mléčných výrobků s vyšší přidanou hodnotou.
Negativní trend v dovozu masa pokračuje
Jak jsme předpokládali, značnou část záporného agrárního salda tvořilo záporné saldo ze zahraničního obchodu masem: Bohužel již v 1. čtvrtletí 2012 se naplnil poprvé náš předpoklad, že polovinu záporného agrárního salda bude tvořit záporné saldo ze zahraničního obchodu masem a to rovnou na 69%, za rok 2012 to je 67%. V r. 2011 bylo -14,7 mld. Kč a za r. 2012 již -16,7 mld. Kč.Přitom např. v r. 1996 i 2001 zde toto saldo bylo pouhých -0,3 mld. Kč. Od té doby došlo ale k výraznému zrychlení v růstech dovozů masa (CN 02), kdy v r. 2012, byla překročena hranice 22,8 mld. Kč. Přitom v r. 1996 byl dovoz masa do ČR na úrovni pouhé 1,0 mld. Kč.
Prohlubuje se tak negativní trend závislosti na dovozech masa, především z Německa, Polska a dalších evropských zemí a znovu odhaluje naši špatnou dosavadní zemědělskou politiku a především pak chybně nastavený systém podpor, upřednostňující rostlinnou výrobu před výrobou živočišnou. Na druhou stranu můžeme tuto skutečnost vnímat jako příležitost. Pokud ministerstvo zemědělství přistoupí k nápravě tohoto stavu zodpovědně a zatím tento záměr deklaruje, pak bychom mohli do budoucna tuto situaci výrazně zlepšit.
Ani vývoj u mléka není pozitivní
Čísla za rok 2012 potvrzují také negativní trend u nejvýznamnější živočišné komodity – u mléka. Ačkoliv čísla na první pohled nejsou tolik alarmující, jako u masa, radost z nich nemohou mít ani zemědělci, ani české mlékárny. Ukazuje se bohužel pokračující růst dovozů zpracovaných mléčných výrobků, který je kompenzován vývozem základní suroviny – nezahuštěného mléka (CN 0401). Pokud totižodečteme ze zahraničního obchodu s mlékem a mléčnými výrobky mléčnou surovinu –kladné saldo počínaje rokem 2009 přestalo být kladné, změnilo se na záporné a v roce 2012 dosáhlo -1,4 mld. Kč. Přitom např. v r. 2000 bylo 4,2 mld. Kč,v r. 2003 2,6 mld. Kč.
Ukazuje se zde,že české mlékárny nejsou schopny obstát v konkurenčním boji o český trh a ztrácejí pozice ve prospěch mlékáren ze zahraničí.Českým zemědělcům by to teoreticky nemuselo vadit, vždyť jednání zahraničních mlékáren – především těch německých – je mnohdy lepší než u mlékáren domácích, ale není tomu tak. Naši zemědělci si velmi dobře uvědomují rizika plynoucí ze zrušení mléčných kvót v roce 2015, po nichž může dojít k vytlačeníčeského mléka. Zvláště pak v případech, kdy vlastníky mlékáren v zahraničí jsou zemědělci, kteří očekávají růst své produkce mléka. I proto je pozitivní, že se minulý týden sešli zástupci největších odbytových družstev na mléko a vlastníci největších českých mlékáren a deklarovali spolupráci v duchu české mléko, na český stůl.
Co uvést závěrem?
Pozitivní výsledek roku 2012 se podařilo docílit z větší části díky vysoké úrodě v roce 2011 a v budoucnosti se tedy pravděpodobně nebude opakovat. Přestože vývozy agrárních komodit rostou, což je veskrze pozitivní informace, nedaří se zastavit růst dovozů. A bohužel se nejedná hlavně o komodity, které v našich podmínkách nelze vyrobit. Naopak. Více než polovinu našich dovozů činí maso. Vývoz se naopak stále velmi významně opírá o základní suroviny – obiloviny, olejniny, mléko, vejce, živá zvířata atd. Pokud by se ale podařilo růst dovozů u živočišných komodit zastavit a posléze snížit, existuje reálný předpoklad, že by mohlo být naše agrární saldo i v budoucnu lepší než v roce 2011. Na základě jednoho lepšího roku není možné hovořit o změně trendu, tady si budeme muset počkat na výsledky v příštích obdobích.
Ing. Martin Pýcha
Ing Stanislava Burdová
11.02.2013 , Zemědělský svaz ČR