Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Radní Kroutil: koncepce nestačí, musí být naplněna konkrétními činy

11/02/13
smf

Pardubický kraj a Strategie v oblasti zemědělství, potravinářství a venkova 2013+.

Radní Kroutil: koncepce nestačí, musí být naplněna konkrétními činy

Krajský radní Václav Kroutil. Foto: Luboš Kozel 

O Strategii v oblasti zemědělství, potravinářství a venkova na období 2014 – 2020, kterou připravuje Ministerstvo zemědělství, jednali hejtman Martin Netolický a krajský radní zodpovědný za životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil v Dašicích s představiteli Krajské rady Zemědělského svazu, aby projednali své připomínky. „Shodli jsme se na tom, že se ve strategii objevuje spousta věcí, po kterých zemědělci dlouhodobě volají. Dosavadní kroky vlády a prosazované zákony v parlamentu jsou však v rozporu s tímto dokumentem. Máme proto obavy, že se strategie nebude naplňovat skutečnými činy,“ říká krajský radní Kroutil.

     Kraj a zástupci zemědělců se dohodli na společném postupu připomínkování tohoto zásadního koncepčního materiálu pro budoucnost zemědělství v zemi. „Věřím, že se budou moci zemědělci nově také vyjadřovat ke konkrétním návrhům zákonů, které vyplynou ze strategie. Doposud se ne vždy tak dělo. Například v případě zákona o obnovitelných zdrojích se tak nestalo a výsledkem je, že některá ustanovení spíše našemu zemědělství škodí,“ upozornil radní Kroutil.

     Podle zástupců kraje i Zemědělského svazu je strategie v některých ohledech příliš obecná a chybí ji podrobnější pohled na některé problémy a výhled jejich finančního zajištění. „Problematika sucha a povodní je sice ve strategii zmíněna, ale v koncepci se už nedočteme, jak chce stát, případně Evropská unie, tento problém řešit a finančně zajistit,“ doplnil Kroutil.

Zdroj: www.pardubickykraj.cz ,6.2.2013