Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Nové programy EU na podporu vlastních produktů

13/05/13
smf

Náklady na spolufinancování 22 projektů na podporu různých skupin agropotravinářských produktů v EU i mimo unii, budou činit 71,94 mil. EUR.

Nové programy EU na podporu vlastních produktů

 EU bude spolufinancovat 22 nových programů zaměřených na podporu zemědělských produktů v Evropě i mimo ni. Náklady na programy, z nichž některé poběží 3 roky, budou činit 71,94 mil. EUR, na což EU přispěje polovinou. Podpora se bude týkat: olivového oleje, mléka a mléčných výrobků, masa, čerstvého a zpracovaného ovoce a zeleniny, vajec, vína a lihovin a zahradnických produktů, včetně produktů s ochrannými značkami EU.
16 z 22 projektů bude zaměřeno dovnitř EU, zbývajících 6 na třetí země, především Rusko, Čínu, Kanadu, USA, Norsko, Švýcarsko, Ukrajinu, Indii, Jižní Koreu a Jihovýchodní Asii.
V jednom programu budou spolupracovat Německo, Nizozemí a Irsko na podpoře mléčných produktů v těchto třech zemích, další pod vedením Španělska a Rumunska na podpoře produktů s evropskou ochrannou značkou v Norsku, Rusku a Číně.
Největší rozpočet je plánován na podporu holandských zahradnických produktů doma, ve Francii, Německu a UK, za ním následuje španělský projekt na domácí podporu olivového oleje (celkem 6 mil. EUR z rozpočtu EU).
Roční rozpočet na kofinancování takových programů nyní činí kolem 55 mil. EUR, a k tomu ještě pro vinařský sektor 112 mil. EUR z jiných projektů CAP (společné zemědělské politiky). Podle Bruselu činí roční export agro-potravinářského odvětví 100 000 mld., což je téměř dvojnásobek ročního rozpočtu CAP.
Komise plánuje, že do konce roku 2013 dojde k zastřešení podpůrné politiky, dosažením účinnosti úředních legislativních návrhů
Komisař pro zemědělství Dacian Ciolos naléhá, aby EU věnovalo více peněz na podpůrné kampaně na regionální a speciální produkty a aby byla umožněna větší role v podpůrných strategiích agropotravinářským podnikům, ale se zákazem přímé podpory jejich vlastních produktů.

 EU Food Law Weekly, 2013, č. 576, s. 8-9
 Zdroj: ÚZEI, www.agronavigator.cz