Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

V Zálší bylo veselo

20/09/13
smf

Den otevřených dveří do Zemědělsko obchodního družstva Zálší se vydařil.

V Zálší bylo veselo
  
 
Na Den otevřených dveří do Zemědělsko obchodního družstva Zálší se vypravilo necelých 500 dětí z okolních škol a přes 1000 dalších návštěvníků z blízkého i dalekého okolí. Propagační akce byla zaměřená nejen na exkurze školních tříd, ale také pro zaměstnance a členy družstva s rodinnými příslušníky a obchodní partnery, kteří tak měli příležitost k neformálnímu setkání. V rámci dvoudenních slavností byl také oficiálně zahájen provoz bioplynové stanice.
   Družstvo zajistilo pro děti autobusovou dopravu ze školy až na místo činu – do mechanizačního střediska v Tisové a do střediska živočišné výroby v Českých Heřmanicích. Stejně tak byli převáženi ostatní návštěvníci. V Tisové byl připraven doprovodný program – poznávací soutěže s naučným koutkem a nebylo nouze ani o bohatou tombolu, hudbu, občerstvení a výborné regionální potraviny. V areálu mechanizačního střediska byly vystaveny zemědělské stroje družstva Zálší a také spřízněných partnerů, např. ZD Sloupnice. Celým areálem vedla naučná stezka pro děti a nechybělo několik zajímavých zastavení – umělé vemeno, šlapací traktůrky, čichací stánek s vedlejšími produkty zemědělské výroby, poznávací stánek krmivářské společnosti VVS Verměřovice, drobná hospodářská zvířata a představení sokolníků. Komentované prohlídky byly zajištěny u bioplynové stanice a také v kravínu, odkud si návštěvníci odnesli mnoho nových poznatků a informací.
     S organizací celých dvou dní mnoho pomohli studenti ze Střední zemědělské a veterinární školy v Lanškrouně, kteří skvěle obsluhovali jednotlivá naučná stanoviště a zajistili tak návštěvníkům nezapomenutelné zemědělské zážitky. Z Lanškrouna také přivezli oslici a prasata, jakožto živé školní exponáty.
     Úsilí několika týdnů příprav, kterým se naplno věnovalo mnoho zaměstnanců podniku v čele s předsedou Zdeňkem Burdou a místopředsedou Markem Harapátem, se vyplatilo a bylo odměněno spokojenými návštěvníky a mnoha pochvalnými a děkovnými slovy ze všech stran. Společenská akce v obci má vždy své místo, a když se pořádá na půdě místního zemědělského podniku včetně mnoha doprovodných aktivit, úspěch je téměř zaručen.  Zdroj: ZS ČR
Fotografie z akcí si můžete prohlédnout zde: http://www.zemedelstvizije.cz/fotogalerie-projektu