Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Žádosti o Přechodnou vnitrostátní podporu 2013 (PVP)

15/10/13
smf

Tisková zpráva MZe.

Zemědělci mohou letos získat 80 milionů korun ve formě Přechodné vnitrostátní podpory
Zemědělci mohou zasílat Státnímu zemědělskému intervenčnímu fondu (SZIF) žádost o tzv. Přechodnou vnitrostátní podporu (PVP). V jejím rámci můžou získat dotace na chmel, brambory pro výrobu škrobu, přežvýkavce, na chov ovcí, koz, chov krav na maso a na zemědělskou půdu.
Letos mohou zemědělci celkem získat až 80 milionů korun formou Přechodné vnitrostátní podpory (dříve TOP-UP). Žádosti o platbu přijímá Státní zemědělský intervenční fond od 7. října do 1. listopadu 2013.  Žádost lze podat ještě 25 dní po tomto datu, avšak SZIF sníží dotace o 1 % za každý pracovní den po datu 1. listopadu 2013.
Celková výše Přechodné vnitrostátní podpory (PVP) je letos, stejně jako minulý rok u plateb TOP-UP, omezená evropskými finančními pravidly, která ale už v příštím roce platit nebudou. To pak umožní v roce 2014 vyplatit zemědělcům řádově vyšší dotace.
Žadatelé o Přechodnou vnitrostátní podporu 2013 najdou na webových stránkách SZIF (www.szif.cz – sekce Platby na základě jednotné žádosti) elektronickou verzi příručky pro žadatele o Přechodnou vnitrostátní podporu.
Na Portále farmáře SZIF (dále jen PF) je připravena jednoduchá aplikace, ve které žadatel sám nebo ve spolupráci s referentem na Oddělení příjmu žádostí (dříve AZV) vyplní údaje žádosti PVP.
Po vyplnění bude vytvořena kompletní žádost ve formátu pdf. Takto vytvořenou žádost lze následně podepsat elektronickým podpisem, založeném na kvalifikovaném certifikátu, a elektronicky odeslat. Žádost lze elektronicky odeslat i bez nutnosti vlastnit elektronický podpis. Žádost odeslanou bez elektronického podpisu bude možné stvrdit „Potvrzením o podání žádosti“, které bude k dispozici na Portálu farmáře SZIF okamžitě po odeslání. Podepsané potvrzení je nezbytné doručit do 5 kalendářních dnů na příslušné pracoviště AZV. Žádost odeslanou s elektronickým podpisem není nutné jakkoliv potvrzovat.
Zdroj: MZe