Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Koaliční smlouva mezi ČSSD, hnutím ANO a KDU-ČSL – část ZEMĚDĚLSTVÍ

16/12/13
smf

Koaliční smlouva mezi ČSSD, hnutím ANO a KDU-ČSL – část ZEMĚDĚLSTVÍ .

Koaliční smlouva mezi ČSSD, hnutím ANO a KDU-ČSL – část ZEMĚDĚLSTVÍ

Smluvní strany se zavazují usilovat o zvýšení konkurenceschopnosti českého zemědělství, rovnoprávnost českých zemědělců v rámci Evropské unie, přísnou kontrolu nezávadnosti potravin a celkové zlepšování kvality života na venkově. Postupně chceme dosáhnout potravinové soběstačnosti v základních komoditách, a tím vytvořit nová pracovní místa ve venkovském prostoru.
  • Budeme hájit rovnoprávné postavení českých zemědělců a potravinářů v rámci Evropské unie, především nediskriminační přístup k rozpočtovým prostředkům Evropské unie a rozvojovým programům. Uděláme maximum v rámci EU pro narovnání podmínek v oblasti národních a regionálních dotací zemědělcům a potravinářům.
  • Podpoříme kvalitní domácí zemědělské a potravinářské produkty proti dovozům nekvalitních potravin ze zahraničí. Zavedeme přísná pravidla pro obchodní řetězce, aby došlo ke zlepšení kvality prodávaných potravin a vytvoření většího prostoru pro české potraviny. Budeme usilovat o transparentní značení skutečného původu potravin.
  • Dozorové orgány kontrolující kvalitu potravin převedeme do gesce ministerstva zemědělství.
  • Zachováme tzv. zelenou naftu pro aktivně hospodařící zemědělce a zachováme nulovou sazbu spotřební daně na tzv. tichá vína.
  • Naší prioritou bude podpora živočišné výroby a speciálních plodin (ovoce, zelenina, chmel, škrob atd.), která jednoznačně přináší pozitivní efekt především na zaměstnanost na venkově. K této podpoře využijeme následujících nástrojů:
  • 1. V rámci prvního pilíře společné zemědělské politiky maximálně využijeme přímé platby k podpoře živočišné výroby a speciálních plodin.
  • 2. Platby v rámci agroenviromentálních programů podmíníme dostatečným zatížením zemědělské půdy chovem hospodářských zvířat.
  • 3. V rámci agroenviromentálních programů podpoříme integrovanou produkci ovoce, zeleniny a vína a nově implementujeme požadavky na dobré podmínky zvířat.
  • Podpoříme diverzifikaci příjmů zemědělců kvůli ekonomické stabilizaci sektoru. Např. podpoříme bioplynové stanice, které jsou navázány na živočišnou výrobu a slouží také ke zpracování BRKO, pokud to bude pro stát ekonomicky únosné.
  • Změníme způsob hospodaření s.p. Lesy ČR s ohledem na posílení významu drobného a středního lesnického a dřevozpracujícího průmyslu, kde je možné vytvořit stovky pracovních míst v horských a podhorských oblastech.
  • Zákonem stanovíme nezcizitelnost státních lesů, které nebudeme privatizovat. Státní lesy musejí aktivně přispívat k udržení zaměstnanosti v regionech.
  • Posílíme zákonnou ochranu zemědělské půdy tak, aby vynětí půdy nejlepších bonit k jiným účelům bylo prakticky nemožné, s výjimkou strategických zájmů státu. Podpoříme změny v hospodaření na půdě a zaměříme se na zachování její kvality. Zahájíme program protierozních opatření a program k zachování kvality půdy.
  • Zvýšeným rizikům sucha budeme čelit rozvojem úsporných závlah. Pro zvláště ohrožené oblasti připravíme komplexní programy zlepšení vodního režimu.

           Zdroj: media.rozhlas.cz

Zařazeno v Aktuality, Informace z ČR