Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

DPH u nemovitých věcí, další sporné otázky

09/02/14

DPH u nemovitých věcí, další sporné otázky

DPH u nemovitých věcí, další sporné otázky
13.1.2014, Zdroj: Verlag Dashöfer
Související


<!–
jQuery(function(){
jQuery('#relatedArticles103099a1d283b2537a0b4d5af3d9de2d8').tabs({ cache: true, spinner : '‚ });
});
// –>
Od roku 2014 se změnila pravidla pro režim DPH u převodu nemovitostí. Názory Generálního ředitelství obsahuje kromě zveřejněné informace i zápis z jednání koordinačního výboru.

O výkladu finanční správy ve věci DPH u převodu nemovitých věcí jsme již informovali v předcházejících vydáních e-mailových novin pro daně a účetnictví. K tomuto tématu existuje dále výklad finanční správy obsažený v závěrech ke koordinačnímu výboru „412/13.11.13 K § 56 a 56a zákona o DPH ve znění účinném od 1. ledna 2014“. Obsahuje mj. tyto závěry:
  • Pro respektování nedělitelnosti budovy a příslušného pozemku a dodržení stejného daňového režimu se testují podmínky pro zdanění či osvobození podle budovy, neboť již nejde o vybranou nemovitou věc podle § 56 odst. 2.
  • Pojem „stavba“ pro účely testování 5leté lhůty podle § 56 odst. 3 je širší pojem než „stavba“ v § 56 odst. 1 a zahrnuje i inženýrské sítě a jednotky.
  • Je potřeba rozlišovat „nehmotné“ a „zhmotnělé“ právo stavby pro splnění podmínek osvobození podle § 56 odst. 3 i pro sazbu daně.
  • Situace, že stavba odpovídá právu stavby jen částečně, vede z  pohledu DPH k existenci různých samostatných plnění. U převodu té části práva, jehož součástí je stavba („zhmotnělé“ právo stavby – „dodání stavby“), se testují podmínky osvobození dle § 56 odst. 3 a může být zdanitelným i osvobozeným plněním. U převodu části, podle níž se na pozemku teprve může zřídit stavba („nehmotné“ právo stavby), se osvobození neuplatní.
  • DUZP u převodu práva stavby se stanoví podle ustanovení pro DUZP u nemovitých věcí, tj. § 21 odst. 3, i když je v zákoně o DPH v definicích podřazeno pod pojem zboží.
  • Snížená sazba daně se uplatní i při samostatném převodu pozemku se stavbou pro sociální bydlení nebo právem stavby, jehož součástí je stavba pro sociální bydlení, kdy se liší vlastník pozemku a vlastník stavby, resp. práva stavby.
  • Pozemkem přiléhajícím ke stavbě se rozumí celá parcela, na které stavba je. Odborná veřejnost se však na rozdíl od finanční správy domnívá, že by neměl být pozastavován ani jiný postup, kdy dojde pro účely aplikace § 56 zákona o DPH k ještě jemnějšímu členění té parcely, na níž se stavba nalézá, a kdy bude například uplatněn jiný daňový režim pro zastavěnou část parcely a jiný pro část zbývající.