Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Hlavní změny podmínek v opatřeních pro 20. kolo příjmu žádostí

03/02/14
smf

Informace MZe.

Hlavní změny podmínek v opatřeních pro 20. kolo příjmu žádostí
Vzhledem k potřebě proplatit veškeré dotace do konce roku 2015, budou u všech opatření žadatelé povinni úhradu výdajů, na které je požadována dotace, a následné předložení Žádosti o proplacení zajistit nejpozději do 30. 6. 2015.
V rámci Obecných podmínek Pravidel je zásadní změnou úprava administrativního postupu, která je vynucena právními předpisy týkajícími se veřejné podpory. Princip zjednodušení pro žadatele spočívá především v povinnosti předkládat přílohy k Žádosti o dotaci pouze pro ty žadatele, kteří mají určitou minimální pravděpodobnost schválení projektu. Výzva k předložení povinných, příp. nepovinných příloh k Žádosti o dotaci není žadatelům z RO SZIF zasílána. Žadatelé, jejichž Žádosti o dotaci byly zařazeny do kategorie Doporučen a Náhradník, předkládají přílohy k Žádosti o dotaci (povinné, příp. nepovinné) v pevně stanovených termínech (dle Obecné části Pravidel pro žadatele, kapitola 5.5 Doložení příloh k Žádosti o dotaci).
U podopatření I.1.1.1 se hlavní změny týkají zejména seznamu výdajů, na které je možné poskytnout dotaci, a preferenčních kritérií. V rámci 20. kola příjmu žádostí bude poskytována dotace v živočišné výrobě pouze na investice v rámci sektorů skot, ovce, kozy, prasata a drůbež (kromě nosnic). Co se týče změny konkrétních výdajů, tak nebudou podporovány silážní a senážní žlaby. V rostlinné výrobě bude poskytována dotace pouze na investice v sektoru ovoce, zelenina (včetně brambor) a chmel. V případě žadatele – právnické osoby, není možné využít zvýhodnění pro mladého zemědělce, resp. mladého začínajícího zemědělce. Žádost o dotaci musí obdržet v rámci preferenčních kritérií minimálně 35 bodů.
V rámci preferenčních kritérií jsou v rámci záměru a) živočišná výroba zařazena nová kritéria na podporu projektů komplexního charakteru a projektů, které jsou realizovány v Ústeckém nebo Moravskoslezském kraji. Dále budou v tomto záměru preferovány projekty, které jsou zaměřeny na podporu investic v oblasti chovu prasat a drůbeže (kromě nosnic).
V záměru b) rostlinná výroba jsou zařazena nová kritéria, která zvýhodní kvalitativní parametry projektů v rámci sektoru ovoce, zeleniny a chmele. Stejně jako v záměru a) budou zvýhodňovány projekty, které jsou realizovány v Ústeckém nebo Moravskoslezském kraji.
U opatření III.1.2 se hlavní změna týká omezení podporovaných aktivit pouze na zpracovatelský průmysl pro nezemědělské podnikatele. V souladu s usnesením vlády č. 732 z 25. září 2013 je vyčleněn samostatný záměr včetně alokace na Moravskoslezský a Ústecký kraj. Mezi základní kritéria přijatelnosti byla zařazena povinnost vytvořit alespoň jedno nové pracovní místo. Žádost o dotaci musí obdržet v rámci preferenčních kritérií minimálně 30 bodů. Dále byla zařazena nová preferenční kritéria zvýhodňující diverzifikaci činností a zvyšování kapacity výroby.

zdroj: www.eagri.cz