Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Rozšíření definice nespolehlivého plátce

20/02/14

Rozšíření definice nespolehlivého plátce

Rozšíření definice nespolehlivého plátce
4.2.2014, Zdroj: Verlag Dashöfer
Související


<!–
jQuery(function(){
jQuery('#relatedArticles1811a4ce5e3ebb225e995d8a0672ef3f7').tabs({ cache: true, spinner : '‚ });
});
// –>
Generální finanční ředitelství rozšířilo institut nespolehlivého plátce i na případy, kdy je plátci zpochybněn nárok na odpočet DPH a nestihne rozdíl v dani uhradit ve lhůtě.

Nespolehlivým se může plátce DPH stát pouze na základě pravomocného rozhodnutí správce daně. Podmínky pro toto rozhodnutí však nestanoví zákon o DPH, ale Generální finanční ředitelství na základě jím definovaných podmínek.
Generální finanční ředitelství vydalo dne 4. 1. 2013 informaci k aplikaci institutu nespolehlivého plátce a následně pak dne 5. 12. 2013 dodatek č. 1. Za závažná porušení plnění povinností plátce pro účely aplikace institutu nespolehlivého plátce se mají považovat následující situace:
  • Plátci byla vyměřena či doměřena daň podle pomůcek v minimální výši 500 tisíc Kč. Při rozhodování o nespolehlivosti plátce lze přihlížet výhradně k porušením plnění povinností nastalým v řízeních nebo v souvislosti s řízeními, která byla zahájena po 1. 1. 2013.
  • Plátce se zapojil do obchodů, u kterých existuje odůvodněná obava, že z nich nebude uhrazena DPH, a proto správce daně po 1. 1. 2013 vydal u tohoto plátce zajišťovací příkaz, který nebyl ve lhůtě uhrazen.
  • U plátce je po dobu nejméně tří kalendářních měsíců po sobě jdoucích evidován kumulativní nedoplatek na DPH ve výši minimálně 10 mil. Kč bez příslušenství daně, a to z daňových povinností vyměřených, případně doměřených po 1. 1. 2013.
  • Podle dodatku z prosince 2013: Plátce porušil své zákonem stanovené povinnosti, což mělo za důsledek neuznání plátcem uplatňovaného nároku na odpočet daně minimálně o 500 tisíc Kč a následně k vyměření nebo doměření daně jinak, než plátce deklaroval v podaném daňovém přiznání k DPH, pokud související vyměřená nebo doměřená daň není zcela uhrazena v náhradní lhůtě splatnosti uvedené v platebním výměru. Lze přihlížet pouze k porušení plnění povinností nastalým v řízeních nebo v souvislosti s řízeními, která byla zahájena po 1. 1. 2013 a která se takto projeví v rozhodnutích vydaných správcem daně po 1. 1. 2014.