Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Evropská komise k státním podporám

04/09/14
smf

Informace z MZe.

Evropská komise na konci cesty k modernizaci státních podpor

Na konci června 2014 Evropská komise ukončila revizi před­pisů, kterými stanovuje podmínky pro poskytování státních podpor členskými státy EU v zemědělství. Zásadní předpisy (pokyny Evropské unie ke státní podpoře v odvětvích země­dělství a lesnictví a ve venkovských oblastech na období 2014 – 2020 a nařízení Komise (EU) č. 702/2014 z 25. 6. 2014, kterým se v souladu s články 107 a 108 Smlouvy o fungování EU prohlašují určité kategorie podpory v zemědělství a lesnictví a ve venkovských oblastech za slučitelné s vnitřním trhem) byly publikovány 1. 7. 2014 a jsou od tohoto data účinné.

Předpisy umožňují členským státům z národních prostředků poskytovat investiční podporu, podporu na ekologické zemědělství, poradenské služby, na řízení rizik a řešení krizí, živočišnou výrobu, lesnictví, venkovské oblasti atd. Úspěchem při projednávání návrhů nových pokynů EU je, že podporu mohou nově získat zemědělské podniky na nákup plemenných zvířat, což Evropská komise v předchozím období nepovolo­vala, nebo nové zařazení podpory výzkumu a vývoje v odvětví zemědělství a lesnictví. Nařízení č. 702/2014 obsahuje opatření, která nevyžadují podrobné posouzení a schválení Evropskou komisí (tzv. notifikaci), ale jen stručné oznámení. Novinkou v tomto nařízení je možnost kompenzace škod způsobených přírodními pohromami (jako jsou např. povodně) anebo zahrnutí podpor do odvětví lesnictví v rámci Programu rozvoje venkova, čímž se zjednoduší a urychlí procedura před poskytnutím výše uvedených podpor. Příznivé změny však doprovází i nové povinnosti. Hlavní je zřízení jedné webové stránky na úrovni každého členského státu, kde budou kvůli větší transparentnosti zveřejněny všechny podpory převyšu­jící limit stanovený Evropskou komisí a také jejich příjemci. Námitky členských států k webové stránce, pramenící z nepři­měřeného nárůstu administrativní zátěže, Evropská komise nezohlednila, alespoň však posunula termín spuštění této stránky o dva roky.

Za zmínku stojí i nové nařízení Komise (EU) č. 651/2014 ze 17. 6. 2014, kterým se v souladu s články 107 a 108 Smlouvy prohlašují určité kategorie podpory za slučitelné s vnitřním trhem, které jako horizontální předpis zahrnuje i část opatření v zemědělství.

Revize předpisů přinesla také právní úpravu v poskytování podpor de minimis. V případě zemědělské prvovýroby byl zdvoj­násoben strop pro možné poskytnutí této podpory jednomu podniku během tří let na 15 000 EUR. Tato pozitivní změna je však částečně vykoupena novou povinností zohledňovat provázanost příjemců podpory de minimis, kde je třeba vnímat jako ‚jeden podnik‘ i několik subjektů vzájemně majetkově či právně propojených.

Modernizace státních podpor má dle Evropské komise přinést méně administrativy, jednodušší účinnější pravidla a rychlejší rozhodování. Zda tomu tak skutečně bude, ukáže až praxe.