Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Největší změna pro podnikatele za dvě desetiletí? Zavedení registračních pokladen

20/11/14

Největší změna pro podnikatele za dvě desetiletí? Zavedení registračních pokladen

zvýšit daňové příjmy státu nejméně o dvě až pět miliard korun ročně. Celkově chce ministerstvo lepším výběrem daní získat do rozpočtu zhruba třicet miliard korun navíc.
musí být kompenzováno mnoha dalšími benefity pro nejmenší firmy, což opět zabere určité úsilí a technická opatření,“ doplňuje.

"My naopak pro ministerstvo připravujeme testovací vzorek desítek maloobchodů a restaurací, kde můžeme odchytat všechny mouchy. Ale musím říci, že ministr Andrej Babiš je docela vstřícný a na celonárodní Matějské pouti nelpí," dodává Havlíček.

Jiné skupiny podnikatelů kritizují vládu za to, že pokladny již nebyly zavedené dávno. Nepoctiví živnostníci totiž mohou nerušeně podvádět na daních, a mají tak již dvě desetiletí výraznou konkurenční výhody oproti podnikatelům, kteří daně poctivě platí.

„Je pravdou, že v poslední době vzrůstá poptávka ze strany některých podnikatelských subjektů, např. v rámci Svazu obchodu a cestovního ruchu. Hlavně proto, že některými podnikateli, např. v oblasti obchodu, pohostinství a cestovního ruchu, jsou kráceny příjmy, a to především u hotovostních plateb. Tito podnikatelé se nestávají plátci DPH, přestože by měli,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.   

. Firmy, které mají pokladní systém vybavený softwarem schopným napojení na evidenci, budou muset aktualizovat a přizpůsobit své programy. Podobných podnikatelů je zhruba padesát tisíc a náklady na zavedení změny je vyjdou na dva až deset tisíc korun.

"Stejně tak odmítám jakoukoliv formu placeného bonzování a ani na minutu neberu argument, že je to účinné a v Americe běžné. Možná účinné,  možná běžné, ale nic to nemění na tom, že zvrhlé,“ dodává.

Loterie  funguje například na Slovensku. Díky slosování účtenek s možností výhry může stát prověřovat, zda živnostníci přiznávají veškeré příjmy. Právě možnost vyhrát až čtvrt milionu korun motivuje slovenské zákazníky, aby svoje účtenky do loterie registrovali., opačné stanovisko zastává 41 procent podnikových manažerů. Slovensko spustilo účtenkovou loterii loni na podzim. Šance na výhru v podobě finančních a věcných cen motivovala asi 450 000 lidí, kteří za sedm měsíců od spuštění přihlásili do loterie 59 milionů účtenek.

pozitivní přínos loterie věří 44 procent firem