Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Zemědělský svaz ČR volil nové vedení

07/11/14
smf

Informace z Celostátní konference  ZS ČR.

Předsedou Zemědělského svazu ČR byl znovu zvolen Martin Pýcha
Předsedou Zemědělského svazu ČR byl dnes znovu zvolen Martin Pýcha. Rozhodla o tom celostátní konference ve Žďáru nad Sázavou. Pýcha neměl protikandidáta. Druhou největší agrární organizaci v zemi povede další čtyři roky. Dřívější dlouholetý předseda svazu Miroslav Jirovský se dnes stal čestným předsedou svazu.
Pýcha uvedl, že se bude zasazovat za lepší zavádění inovací do zemědělských podniků, které může zvýšit jejich konkurenceschopnost. Podle něj ale propojení zemědělské praxe s výzkumem nefunguje. To by chtěl nějakým způsobem zlepšit, řekl. Další důležitou oblast vidí předseda svazu v posilování odbytových organizací.
Pýcha poukázal na to, že na západ od naší republiky existují daleko silnější odbytové organizace, které sdružují zemědělce, prodávají jejich produkci. Čeští zemědělci kupříkladu prodávají mléko přes třicet odbytových organizací. To je podle něj strašně rozdrobené. Je třeba vytvořit dvě tři silné organizace, řekl předseda svazu.
Post předsedy dnes Pýcha obhájil ziskem 439 hlasů, proti jeho zvolení bylo 18 delegátů. Poprvé byl zvolen do čela svazu v roce 2011. Tehdy vystřídal Jirovského, který už nekandidoval. Předtím vedl Jirovský tuto organizaci dvanáct let.
Delegáti dnes volili také místopředsedy a členy kontrolní komise. Statutárním místopředsedou je Jaromír Řezáč z Prostějovska. Dalšími místopředsedy se stali Jaroslav Švec a František Trnka.