Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Upřesňující informace ke kultuře tráva na orné (G)

23/03/15
smf

Informace MZe.

Informace pro zemědělce
20.3.2015
Na základě došlých dotazů zveřejňuje MZe upřesňující informace ke kultuře tráva na orné (G), trvalý travní porost (T), úhor (U) a standardní orná půda (R). Dále MZe informuje o spuštění elektronického ohlášení změn z registru LPIS na Portál farmáře SZIFu.
  1. Pokud budete plnit greening úhorem, musí být kultura převedena na U minimálně den před generování předtisku žádosti o dotace dotace. POZOR na kulturu U nelze převádět kulturu T nebo G!
  2. Při rozhodování co s kulturou G byste měli vědět:
    • S kulturou G nelze vstoupit do nových Ošetřování travních porostů. Tam lze vstoupit pouze s kulturou T.
    • U ekologů je na kulturu G poskytována nižší platba než na kulturu T (o cca 300 Kč/ha).
    • Kulturu G lze kdykoliv volně rozorat (není-li tam starý závazek AEO). Po převodu G na T již platí pravidla omezení rozorání na citlivě environmentálních lokalitách.
    • Převedení G na T v případě plochy se závazkem Zatravňování orné půdy není porušením žádné podmínky. Platí jak pro staré závazky dle NV 79/2007 Sb., tak pro nové závazky uzavírané v roce 2015 a dále.
    • Kultura G se po dozrání 5 let bude manuálně převádět do kultury T. Tento proces se děje nyní a je potřeba, co nejdříve G, která již jsou pět let a déle, převést na T, aby při dotacích nebyly problémy. V G můžete ponechat, pouze když prokážete, že jste to v těch pěti letech rozorali a měli tam R.
    • Pro případný převod z G na T/R platí to samé co pro úhor – nutno učinit nejméně 1 den před generováním žádosti o dotace. V den generování předtisku musí být změna zúčiněna v LPIS.

  3. Elektronické ohlášení změn – v registru LPIS je nově možné provádět přípravu na elektronické ohlášení změn na jejich dokončení na Portálu farmáře SZIFu. Popis je uveden v uživatelské příručce v kapitole 10.