Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Ministr jednal v Bruselu o cestě ven z nepříznivé situace sektorů mléka a vepřového masa

16/03/16
smf

Ministr Marian Jurečka jednal v Bruselu o cestě ven z nepříznivé situace sektorů mléka a vepřového masa Ministr zemědělství Marian Jurečka jednal v Bruselu s dalšími představiteli evropského zemědělství o tíživé situaci na trhu s vepřovým masem a mlékem. Ministři zemědělství EU se shodli, že jako jedno z opatření by evropští farmáři mohli dodávat mléko […]

Ministr Marian Jurečka jednal v Bruselu o cestě ven z nepříznivé situace sektorů mléka a vepřového masa
Ministr zemědělství Marian Jurečka jednal v Bruselu s dalšími představiteli evropského zemědělství o tíživé situaci na trhu s vepřovým masem a mlékem. Ministři zemědělství EU se shodli, že jako jedno z opatření by evropští farmáři mohli dodávat mléko uprchlíkům v zemích zasažených migrační krizí. Na nákup mléka by mělo jít z evropského rozpočtu asi 800 milionů korun.
„Tendry by měly být otevřeny pro všechny dodavatele z celé Evropské unie, takže i čeští zpracovatelé a mlékárny budou mít možnost se do nich přihlásit. Pokud uspějí, tak budou moc dodávat mléko do států, kde jsou uprchlíci,“ řekl ministr Marian Jurečka.
Kromě pomoci s řešením humanitární krize by měl návrh EU zlepšit i postavení evropských farmářů. Na nákup mléka pro uprchlíky by mělo jít z rozpočtu Evropské unie 30 milionů eur, což je zhruba 800 milionů korun.
Sektor mléka a vepřového masa čelí dlouhodobě nízkým výkupním cenám, které způsobilo přetrvávající ruské embargo, zrušení mléčných kvót a převis nabídky na evropském trhu.
Ministři také probírali další návrhy na řešení situace, některé se týkaly přehodnocení intervenčních cen, znovuotevření podpory soukromého skladování mléčných výrobků a výrobků z vepřového masa nebo změny termínů výplat dotací, aby se k zemědělcům dostávaly peníze dříve.

Hynek Jordán
tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství