Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

DOPIS CHOVATELŮM

26/07/16
smf

Informace MZe a SZIF.

DOPIS CHOVATELŮM
Vážené chovatelky, vážení chovatelé,
s ohledem na tíživou situaci v odvětví živočišné výroby, zejména v sektorech dojeného skotu a prasat, bychom Vás rádi informovali o finanční podpoře, kterou Ministerstvo zemědělství ještě v tomto roce zajistí chovatelům, aby odolali propadům cen své produkce.
Ministerstvo zemědělství pro tento rok vyčlenilo nad rámec běžných prostředků mimořádné podpory v celkové výši až 3,5 mld. Kč. Z této částky již bylo 604 mil. Kč vyplaceno v polovině tohoto roku formou mimořádné kompenzační platby chovatelům dojnic a prasnic a zbývající část až 2,9 miliardy bude vyplacena do konce tohoto roku. Kromě finančních prostředků každoročně poskytovaných v rámci Společné zemědělské politiky Evropské unie, a tzv. národních dotací, které znáte z minulých let, je aktuálně
1) pro chovatele skotu, prasat, drůbeže, ovcí a koz připravována vratka spotřební daně z pohonných hmot využitých v živočišné výrobě v částce až 900 mil. Kč za rok. Bude platit zpětně od začátku letošního roku až do konce roku 2018.
 
2) Dále chovatelé požádali o kompenzace škod způsobených suchem v roce 2015 na krmných plodinách v celkové výši zhruba 1,1 mld. Kč (více než 85% kompenzací je cíleno na krmné plodiny s podmínkou zatížení VDJ). Vláda na krytí škod suchem uvolnila 300 mil. Kč z vládní rozpočtové rezervy a Ministerstvo zemědělství zbývající částku pokryje v plné výši s využitím svých rozpočtových rezerv. Předpoklad vyplacení je v říjnu 2016.
3) Chovatelé dojnic dále v tomto roce mohou nově žádat o národní dotační programy 19.A. „Podpora na účast producentů a zpracovatelů mléka v režimu jakosti Q CZ“ a 20.A. „Zlepšení životních podmínek v chovu dojnic“ s alokovanou částkou ve výši až 850 mil. Kč. Výše uvedené prostředky žadatelé obdrží do konce tohoto roku.
4) Navíc se nám nyní podařilo vyjednat s Evropskou komisí další prostředky pro chovatele z rozpočtu Evropské unie v rámci připravovaného druhého balíčku. Půjde o 10,3 mil. EUR, tj. asi 275 mil. Kč, které se pokusíme doplnit až o 100 % z národních zdrojů. Celkem půjde o částku 550 mil. Kč, pro jejichž vyplacení zemědělcům ještě v letošním roce uděláme maximum. V případě vyplacení těchto prostředků do konce letošního roku dosáhnou celkové podpory do živočišné výroby až 4 mld. Kč.
Navíc pro roky 2017 a 2018 připravujeme další podpůrná opatření ve formě daňových úlev pro chovatele, která dále posílí ekonomiku zemědělských podniků. Věříme, že toto jsou dostatečné signály, že Ministerstvu zemědělství není situace v živočišné výrobě lhostejná, a že nové podpory poskytnou dostatečně pevné základy pro dlouhodobé a perspektivní hospodaření chovatelů v ČR.
Ministerstvo zemědělství
Státní zemědělský intervenční fond
20. 7. 2016