Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Monitoring zavádění prvků integrované ochrany rostlin v roce 2016

17/08/16
smf

Informace ÚKZÚZ.

 
Monitoring zavádění prvků integrované ochrany rostlin v roce 2016
V letošním roce, stejně jako v letech předcházejících, bude ÚKZÚZ provádět monitoring zavádění prvků IOR v rámci povinností vyplývajících z § 5 zákona č. 326/2004 Sb., o rostlinolékařské péči a o změně některých souvisejících zákonů (dále jen „zákon“).
Dozorová aktivita bude probíhat v podobném rozsahu jako v roce 2015. Nástrojem pro hodnocení míry implementace oblastí IOR je XLSX Dotazník IOR (18 KB)  tvořený 16 otázkami. Nově je zahrnuta do hodnocení i oblast vzdělávání a přenosu informací.
     V  PDF Průvodce IOR 2016 (5 MB)  lze pak nalézt ke každé z otázek zdůvodnění, proč je daná problematika důležitá a jaká pozitiva/negativa lze jejím dodržením očekávat. V textové části se objevují kromě teoretických informací i některé praktické příklady oblastí, kde je vhodné prvky IOR uplatňovat. Snahou kolektivu autorů bylo stručně shrnout základní aspekty IOR.
Sběr dat bude probíhat jako doplněk k pravidelným kontrolám evidence spotřeby přípravků, které jsou součástí povinných požadavků na hospodaření (PPH 10). Výstupem těchto kontrol bude tedy záznam o kontrole a vyplněný dotazník.
V případě hrubého porušení ustanovení jasně formulované v zákoně, nebo v zákonech souvisejících (např. zákon č. 156/1998 Sb., o hnojivech nebo vyhláška 32/2012, Sb. o přípravcích a dalších prostředích na ochranu rostlin), bude moci ÚKZÚZ udělit sankci s následným snížením dotace za porušení podmínek stanovených v rámci Cross Compliance.
 
zdroj: ÚKZÚZ