Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Lhůta pro korekci DPH při nedoložení zničení, ztráty nebo…

13/11/17

Lhůta pro korekci DPH při nedoložení zničení, ztráty nebo…

Lhůta pro korekci DPH při nedoložení zničení, ztráty nebo…

Kdy je plátce povinen provést vyrovnání nebo úpravu nároku na odpočet DPH, pokud nedokáže řádně doložit ani potvrdit zničení, ztrátu či odcizení obchodního majetku?

Další otázkou, kterou si musí plátce klást v souvislosti se zničeným, ztraceným či odcizeným obchodním majetkem, je okamžik vzniku povinnosti provést korekci dříve uplatněného odpočtu daně.

Pokud zničení, ztrátu či odcizení obchodního majetku nelze doložit, měl by být nárok na odpočet upraven či vyrovnán ve zdaňovacím období, kdy došlo ke zjištění skutečnosti, že byl zničen, ztracen nebo odcizen, popř. ve zdaňovacím období, kdy se plátce o zničení či ztrátě dozvědět měl a mohl.

Pokud se to plátce dozvědět nemohl, pak provede korekci nejpozději ke dni provedení inventarizace majetku, resp. ke dni, kdy takovou povinnost měl. To znamená ke dni fyzického přepočítání majetku a zjištění manka. Ke zjištění manka může dojít až porovnáním s účetním stavem, např. je fyzická inventarizace provedena v prosinci a je bez zbytečného odkladu vyhodnocena v lednu, pak se korekce odpočtu provede v lednu.

Pokud by korekci neprovedl sám plátce, provede ji správce daně, a to v druhém měsíci po rozvahovém dni, kdy se měl plátce nejpozději dozvědět, že došlo ke zničení, ztrátě nebo odcizení majetku.