Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Novela zákona o specifických zdravotních službách

13/11/17

Novela zákona o specifických zdravotních službách

Novela zákona o specifických zdravotních službách

Zákonem č. 202/2017 Sb. došlo k novelizaci zákona o specifických zdravotních službách. Podívejme se na novinky, které přináší.

S účinností od 1. 11. 2017 dochází na základě zákona č. 202/2017 Sb., novelizaci zákona č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách.

Změny se dotknou mimo jiné těchto oblastí:

  • vydávání lékařských posudků,
  • pracovnělékařské služby u prací kategorie první,
  • pracovnělékařské služby zajišťované agenturou práce,
  • vazby mezi ošetřujícími lékaři, poskytovatelem pracovnělékařských služeb a zaměstnavatelem,
  • vedení dokumentace zaměstnavatelem,
  • provádění vstupních prohlídek,
  • následné pracovnělékařské prohlídky,
  • úhrady vstupních prohlídek.

Podívejme se podrobněji na poslední bod. Úprava vstupních prohlídek se zpřesňuje, aby bylo jednoznačně zřejmě, kdo prohlídku hradí. Vstupní lékařskou prohlídku si hradí osoba ucházející se o zaměstnání, a to bez ohledu na to, zda ji absolvuje u smluvního poskytovatele pracovnělékařských služeb zaměstnavatele, u registrujícího poskytovatele nebo ve zdravotnickém zařízení, jehož provozovatelem je přímo zaměstnavatel (zaměstnavatel, který je zároveň poskytovatelem zdravotních služeb). Zaměstnavatel osobě ucházející se o zaměstnání vstupní lékařskou prohlídku uhradí, jestliže s ní uzavře pracovněprávní nebo obdobný vztah. Uvedené ustanovení se nepoužije, stanoví-li právní předpis jinak.

Možnost zaměstnavatele uhradit vstupní lékařskou prohlídku i v jiných případech se však zachovává, a to na základě dohody uchazeče o zaměstnání, případně stanoví-li tak právní předpis. Dohoda zaměstnavatele a zaměstnance o úhradě vstupní prohlídky zaměstnancem v případě, kdy právní předpis tuto povinnost ukládá zaměstnavateli, není možná s ohledem na  Úmluvu MOP č. 161 o závodních zdravotních službách (vyhláška č. 145/1988 Sb., o Úmluvě o závodních zdravotních službách), podle které nesmí být náklady na pracovnělékařské služby přenášeny na zaměstnance.

Vstupní lékařskou prohlídku, jde-li o posouzení zdravotní způsobilosti osoby ucházející se o zaměstnání k práci v noci, hradí případný zaměstnavatel vždy. Zakotvením tohoto ustanovení bylo dosaženo  souladu s článkem 9 odst. 2 písm. e) směrnice 2003/88/ES, že v případě práce v noci hradí případný zaměstnavatel vstupní lékařskou prohlídku osobě ucházející se o zaměstnání vždy.