Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Provádění exkurzí po výrobě v podniku

13/11/17

Provádění exkurzí po výrobě v podniku

Provádění exkurzí po výrobě v podniku

Rád bych se zeptal, jak se může podnik pojistit a co může udělat pro to, aby v případě, že provádí exkurze po výrobě a to jak dospělých, tak i škol (učitelka + děti) a něco se stane během této exkurze (úraz), tak aby nenesl vinu za tento úraz. Lze dospělé proškolit na téma BOZP a nechat to účastníky podepsat? A co děti s učitelkou?

Odpověď:

Tyto aktivity zaměstnavatele samozřejmě nejsou ničím upraveny. To si musí zařídit zaměstnavatel sám, to je komerční pojištění a to se neřídí žádnými pravidly. Předně musíte zjistit, jak drahé pojištění by vám která pojišťovna nabídla a podle toho se zařídit.

Osobně bych asi zašla nejdříve na Kooperativu (pokud tam jste pojištěni z titulu zákonného pojištění pracovních úrazů) a jednala s nimi. Jinak si myslím, že ani to není třeba. Pokud se týká učitelek, tak ty jsou v pracovním poměru a jsou stejně jako Vaši zaměstnanci ze zákona pojištěny pro případ úrazu u Kooperativy a žáci jsou dnes již také většinou pojištěni. U těch neplatí sice zákonné pojištění odpovědnosti zaměstnavatele za škodu z titulu pracovních úrazů a nemocí z povolání podle § 205d starého zákoníku práce, ale ty pojišťuje sama škola. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy dokonce vydalo školám pokyn, aby uzavřely pojistky ohledně školních úrazů a toto by byl školní úraz se vším všady. Vy jako zaměstnavatel, u kterého se úraz stal byste mohli být stíháni regresem, když byste něco konkrétního zavinili (např. Váš zaměstnanec by nechtíc polil žáka chemikálií apod.)., ale v žádném úrazu ne, když by tam někdo zakopl apod.

Osobně bych nejvíc kladla důraz na to proškolení při vstupu do závodu. Nemusí být návštěvníkem podepsáno, ale musí být prokazatelně provedeno. Nedávno jsem byla ve firmě Opel v Rakousku a tam nepustí přes recepci nikoho, kdo by nezhlédl pětiminutové video o tom, co se v prostorách závodu smí a nesmí. Nakonec nás ani do výroby nemohli vzít, neboť jsme neměli vhodnou obuv, oni vyžadují, aby návštěvníci měli pevnou a hlavně plnou obuv. A takové podmínky si může stanovit i každý náš zaměstnavatel, neboť on odpovídá za BOZP.