Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Kdy a jak letos podat přiznání k dani z příjmů?

28/02/18

Kdy a jak letos podat přiznání k dani z příjmů?

Kdy a jak letos podat přiznání k dani z příjmů?

Termín pro podání daňových přiznání k dani z příjmů za zdaňovací období 2017 je nejpozději do 3. dubna 2018. Poplatníkům, jimž přiznání zpracovává daňový poradce, nebo poplatníkům, kteří mají podle zvláštního zákona povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem, se lhůta prodlužuje do pondělí 2. července 2018.

Tiskopisy daňových přiznání jsou k dispozici na všech finančních úřadech a jejich územních pracovištích a také v Databázi aktuálních daňových tiskopisů.

Daňové přiznání je možné vyplnit a zaslat elektronicky z adresy www.daneelektronicky.cz. Z této aplikace si může poplatník přiznání vytisknout a podat v listinné podobě nebo poslat přímo z aplikace elektronicky. Při neautorizovaném elektronickém odeslání z aplikace EPO pak ale poplatník musí zopakovat podání do 5 dnů autorizovaně. 

Upozornění na povinné elektronické podání přiznání

Finanční správa upozorňuje, že pokud má daňový subjekt nebo jeho zástupce zpřístupněnou datovou schránku nebo má zákonem uloženou povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem, je povinen podat daňové přiznání pouze elektronicky. A to buď prostřednictvím zmíněné aplikace Elektronická podání pro Finanční správu, nebo přes datovou schránku.

Daňoví poplatníci, kteří zdaňují za uplynulý rok 2017 příjmy pouze ze závislé činnosti (typicky zaměstnanci), mohou využít zjednodušený formulář daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob. Pozor na uvádění správného předčíslí účtu pro zaplacení daně. Bližší informace v tiskové zprávě.

Informace k aplikaci § 38zf – Zvláštní ustanovení o vratitelném přeplatku ZDP

Na ustanovení § 38zf ZDP se vztahuje obecné přechodné ustanovení uvedené v Čl. II. bodu 1. zákona č. 170/2017 Sb.: „Pro daňové povinnosti u daní z příjmů za zdaňovací období přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona a za zdaňovací období, které započalo přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, jakož i práva a povinnosti s nimi související, se použije zákon č. 586/1992 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona.“ S ohledem na účinnost tohoto ustanovení od 1. 7. 2017 to jinými slovy znamená, že podle uvedeného ustanovení lze postupovat u přiznání k dani z příjmů fyzických osob podávaného v roce 2019 za zdaňovací období kalendářního roku 2018. V případě přiznání k dani z příjmů právnických osob bude takto postupováno pro daňové povinnosti za zdaňovací období započatá ode dne nabytí účinnosti zmíněné novely, tedy od 1. 7. 2017, což dopadá zejména na zdaňovací období hospodářského roku.

Další informace k podání přiznání k dani z příjmů za rok 2017.