Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Nábor zaměstnanců ze zahraničí

14/02/18

Nábor zaměstnanců ze zahraničí

Nábor zaměstnanců ze zahraničí

Zvýšení kapacity konzulátů má vést ke zpružnění a zrychlení náboru zahraničních zaměstnanců.

Ministerstvo zahraničí zvýší kapacity, aby mohlo vyřídit ročně až 20 000 žádostí z Ukrajiny o práci v Česku, tedy zhruba dvojnásobek současného počtu. Víc zaměstnanců by mělo do ČR přicházet i z Mongolska a Filipín, kde začnou platit pravidla podobná jako pro Ukrajinu. Úřad sonduje i pracovní trh Srbska a Běloruska. Současně se uvažuje o navýšení poplatku za žádost. Cílem těchto opatření je mimo jiné zkrátit dobu zpracování žádostí.

Vyšší má být i kvóta pro hledání pracovníků na Ukrajině pro české zemědělství, naroste na 1 500 lidí ročně z nynějšího počtu 572.

Takzvaný režim Ukrajina pro nabírání pracovníků z této země dosud počítal s roční kvótou 9 600 žádostí. Pro Mongolsko platí limit tisíc žádostí stejně jako pro Filipíny.

Vyřízení žádosti z Ukrajiny o práci v Česku v současnosti podle Hospodářské komory ČR trvá v průměru sedm měsíců, ale rozhodnutí vlády čekání firem na nové zaměstnance výrazně zkrátí. "Pro české zaměstnavatele jsou současné lhůty velkým problémem. Hospodářská komora na ministerstvech vnitra a zahraničních věcí rychlejší nábor zahraničních pracovníků aktivně iniciovala a jsem velice ráda, že se to podařilo," sdělila viceprezidentka komory Irena Bartoňová Pálková.

O odměňování pracovníků ze zahraničí podle něj jednala vláda se zaměstnavateli. Podle Hospodářské komory je v Česku akutní nedostatek pracovních sil. Nábor pracovníků z ciziny je pro české firmy krátkodobou pomocí a pro dlouhodobé řešení je podle komory potřeba změnit vzdělávací systém, aby absolventi škol v budoucnu lépe odpovídali požadavkům pracovního trhu.