Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Využijete výhodnější paušál, ale bez slev? Letos si můžete vybrat

28/02/18

Využijete výhodnější paušál, ale bez slev? Letos si můžete vybrat

Využijete výhodnější paušál, ale bez slev? Letos si můžete vybrat

Podnikatelům se vrátila možnost využít slevy na manželku či děti, pokud uplatňují daňové paušály, zároveň ale ubylo těch, kteří mohou paušální výdaje odečítat od základu v plné výši. Plátci daně z příjmů se mohou letos poprvé a naposledy svobodně rozhodnout. Využijí zákonnou novinku, nebo budou postupovat jako loni?

Většina podnikatelů řeší zásadní otázku: uplatnit u daně z příjmu fyzických osob výdaje paušálem nebo využít daňovou evidenci?

Letos je odpověď složitější z toho důvodu, že k zákonu platí přechodné ustanovení. Ačkoli je novela už několik měsíců účinná, v přiznání, které odevzdáte do 3. dubna respektive 2. července 2018, můžete ještě postupovat podle původní legislativy. Obě varianty mají své plusy i mínusy.

„Podnikatelé si za zdaňovací období 2017 skutečně mohou vybrat, zda již využijí novou úpravu, tedy nižší strop pro výdaje a uplatnění slev, nebo budou ještě postupovat stejně jako v roce 2016 a uplatní vyšší paušální výdaje bez možnosti slev na dani,“ shrnuje daňová expertka Blanka Štarmanová.

Nižší strop = vyšší daň

Poslanci loni na návrh ministerstva financí rozhodli, že paušály v plné výši využijí jen drobní živnostníci, jejichž roční příjmy nepřesáhnou milion korun. Dosud byl strop na dvou milionech ročních příjmů. Novinka se tedy nijak nedotkne OSVČ s malými příjmy. Ti, kdo vydělávají měsíčně přes 100 tisíc korun, už ale musejí zvažovat, kterou variantu zvolí.

Změny v paušálech pro rok 2018


Paušál sice půjde využít i pokud máte příjmy nad milion, odečíst jej ale budete moci pouze z částky rovnající se limitu pro jeho uplatnění (tj. právě 1 milionu korun).

Podnikatelé, kteří za rok 2017 měli vyšší příjmy, ale zároveň vydělali méně než dva miliony korun, tedy podle nového modelu zaplatí vyšší daně. Pokud ale současně využijí slevy na děti či manželku, novinka se jim může vyplatit.

Speciálně letos proto doporučujeme podnikatelům konzultaci s daňovým poradcem. Případně si můžete daň podle obou variant spočítat sami na on-line daňové kalkulačce.

Příklad 1
Zatímco podle původní úpravy mohl pan Novák (živnostník uplatňující šedesátiprocentní paušál), který si za rok vydělal 1 500 000 korun, odečíst od základu 900 tisíc korun, od roku 2018 už může při stejném ročním příjmu odečíst jen 600 tisíc (tedy 60 procent z milionu). Daňový základ tak bude mít o 300 tisíc vyšší.

Příklad 2
Pan Novák bude mít podle nové legislativy vyšší základ – a to nikoli 600 tisíc, ale 900 tisíc korun. Vypočítaná daň (15 % ze základu bude 135 tisíc korun, ne 90 tisíc korun jako loni). Po odečtení slevy na poplatníka mu vyjde 110 160 Kč (ve druhém případě 65 160 Kč). Díky roční slevě na jednoho potomka 13 404, na druhé dítě 19 404 korun, a slevě na vyživovanou manželku 24 840 ale za zdaňovací období 2017 zaplatí 52512 Kč, tedy cca o 12 650 méně než za rok 2016.


Podnikatelům připomínáme, že slevu na manžela/manželku lze využít pouze v případě, že jde o vyživovaného partnera s ročními příjmy do 68 tisíc korun, který s vámi žije ve společné domácnosti (platí například i pro manželku na mateřské). Podrobnosti v paragrafu 35 ba zákona o dani z příjmů.

Paušály se nově vztahují i na podnikatele se zaměstnanci či na ty, kteří mají podnikání jako činnost vedlejší – jinými slovy podnikají při zaměstnání.

Snížení daně vám letos mohou přinést i další legislativní změny. Více si přečtěte v článku Nejdůležitější daňové změny pro rok 2018 na BusinessInfo.cz.