Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Pronajímatelé a přiznání k dani z příjmu v roce 2018

01/03/18

Pronajímatelé a přiznání k dani z příjmu v roce 2018

Pronajímatelé a přiznání k dani z příjmu v roce 2018

Příjmy z nájmu, pokud nejde o příjmy ze závislé činnosti (§ 6 ZDP), příjmy ze samostatné činnosti (§ 7 ZDP) nebo příjmy z kapitálového majetku (§ 8 ZDP), jsoupříjmy z nájmu nemovitých věcí nebo bytů, příjmy z nájmu movitých věcí, kromě příležitostného nájmu podle (§ 10 odst. 1 písm. a) ZDP). Ustanovení zákona upravující nájem se použije i pro pacht.

Neuplatní-li poplatník výdaje prokazatelně vynaložené na dosažení, zajištění a udržení příjmů, může je uplatnit ve výši 30 % z příjmů z nájmu (paušální výdaje), nejvýše však do částky 600 000 Kč v případě, že neuplatňuje slevu na manžela (§ 35ba, odst. 1 písm. b) ZDP) a/nebo daňové zvýhodnění na děti (§ 35c ZDP). V opačném případě je maximální částka poloviční, tj. 300 000 Kč. Způsob uplatnění výdajů dle předchozího bodu nelze zpětně měnit. Tématem jsme se zabývali v příspěvku Pronajímatelé mohou volit mezi vyšším paušálem a nižším spolu se slevami.

Uplatní-li poplatník paušální výdaje, jsou v částkách výdajů zahrnuty veškeré výdaje poplatníka vynaložené v souvislosti s dosahováním příjmů z nájmu. Poplatník, který uplatňuje paušální výdaje je povinen vždy vést záznamy o příjmech a evidenci pohledávek vzniklých v souvislosti s nájmem.

Poplatníci mající příjmy z nájmu a uplatňující u těchto příjmů skutečné výdaje vynaložené na jejich dosažení, zajištění a udržení vedou záznamy o příjmech a výdajích vynaložených na dosažení, zajištění a udržení příjmů v časovém sledu, evidenci hmotného majetku, který lze odpisovat, evidenci o tvorbě a použití rezervy na opravy hmotného majetku, pokud ji vytvářejí, evidenci o pohledávkách a dluzích ve zdaňovacím období, ve kterém dochází k ukončení nájmu, a mzdové listy, pokud vyplácejí mzdy.

Více k tématům nezdanitelné části základu daně, slevy na dani, daňové zvýhodnění, daňový bonus, zálohy a DPO se dočtete zde.

V roce 2018 jsou zálohy na daň a daň z příjmů fyzických osob splatné:

  • do čtvrtka 15. března 2018 (první čtvrtletní záloha),
  • do úterý 3. dubna 2018 (platba daně),
  • do pátku 15. června 2018 (druhá čtvrtletní nebo první pololetní záloha),
  • do pondělí 2. července 2018 (platba daně),
  • do pondělí 17. září 2018 (třetí čtvrtletní záloha),
  • do pátku 17. prosince 2018 (čtvrtá čtvrtletní nebo druhá pololetní záloha).

Zde odkaz na databázi aktuálních daňových tiskopisů.