Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Slevy na dani podle § 35ba zákona o daních z příjmů

01/03/18

Slevy na dani podle § 35ba zákona o daních z příjmů

Slevy na dani podle § 35ba zákona o daních z příjmů

V následujícím příspěvku se zaměříme na problematiku slev na dani a nabídneme Vám jejich podrobný přehled.

Poplatníkům – fyzickým osobám (uvedeným v § 2) se daň vypočtená podle § 16, popř. zvýšená o solidární zvýšení daně podle § 16a, případně snížená podle § 35, 35a nebo 35b, za zdaňovací období snižuje o:

Sleva na dani

Ročně

Měsíčně

a) Základní sleva

24 840 Kč

2 070

b) Sleva na manželku (manžela)

24 800 Kč při příjmu do 68 000 Kč

c) Základní sleva na invaliditu (I. a II. stupně)

2 520 Kč

210

d) Rozšířená sleva na invaliditu (III. stupně)

5 040 Kč

420

e) Sleva na držitele průkazu ZTP/P

16 140 Kč

1 345

f) Sleva na studenta

4 020 Kč

335

g) Za umístění dítěte

Max. do výše minimální mzdy

 

Ad a) Základní sleva

Základní slevu si mohou uplatnit v plné výši všichni poplatníci daně z příjmů fyzických osob. Poměrnou část slevy ve výši 1/12 za kalendářní měsíc (2 070 Kč) lze uplatnit u zaměstnavatele již při výpočtu měsíčních záloh na daň.

 

Ad b) Sleva na manželku (manžela)

Slevu na manželku (manžela) žijící s poplatníkem ve společně hospodařící domácnosti může poplatník uplatnit, pokud manželka (manžel) nemá vlastní příjem přesahující za zdaňovací období 68 000 Kč. Je-li manželce (manželovi) přiznán nárok na průkaz mimořádných výhod III. stupně (zvlášť těžké postižení s potřebou průvodce) – průkaz ZTP/P, zvyšuje se částka 24 840 Kč na dvojnásobek (na 49 680 Kč).

Od 1. 1. 2013 platilo, že slevu na manželku (manžela) si nemohl uplatnit poplatník, který měl příjmy podle § 7, případně § 9 ZDP (z podnikání a z pronájmu), a u těchto příjmů uplatnil výdaje procentním paušálem a součet dílčích základů, u kterých byl paušál uplatněn, byl vyšší než 50 % celkového základu daně (§ 35ca ZDP). Toto ustanovení platilo i pro poplatníky – zaměstnance, kteří měli rovněž příjmy ze závislé činnosti. § 35ca ZDP byl pro zdaňovací období roku 2017 zrušen. Pokud poplatník uplatní výdaje procentním paušálem ve výši stanovené novelou § 7 odst. 7 a § 9 odst. 4 ZDP platnou pro rok 2017, může slevu na manželku (manžela) za rok 2017 uplatnit.

 

Do vlastního příjmu manželky (manžela) se nezahrnují:

  • dávky státní sociální podpory,
  • dávky pěstounské péče s výjimkou odměny pěstouna,
  • dávky osobám se zdravotním postižením,
  • příspěvek na péči, sociální služby,
  • dávky pomoci v hmotné nouzi,
  • státní příspěvky na penzijní připojištění se státním příspěvkem, státní příspěvky na doplňkové penzijní spoření,
  • státní příspěvky podle zákona o stavebním spoření a o státní podpoře stavebního spoření (zákon č. 96/1993 Sb. a zákon č. 42/1994 Sb.),
  • stipendium poskytované studujícím soustavně se připravujícím na budoucí povolání,
  • příjem plynoucí z důvodu péče o blízkou nebo jinou osobu, která má nárok na příspěvek na péči podle zákona o sociálních službách, který je od daně osvobozen podle § 4.

U manželů, kteří mají majetek ve společném jmění manželů, se do vlastního příjmu manželky (manžela) nezahrnuje příjem, který plyne druhému z manželů nebo se pro účely daně z příjmů považuje za příjem druhého z manželů,

 

Příklad:

Manželka byla „na neschopence“ a poté pobírala peněžitou pomoc v mateřství, jiné příjmy neměla. Je možné uplatnit na ni slevu na dani, pokud nemocenské a peněžitá pomoc v mateřství ve zdaňovacím období přesáhnou zákonný limit?

Pokud se jedná o výše uvedené příjmy, tj. nemocenské a peněžitou pomoc v mateřství, nejedná se o příjem uvedený v § 35ba odst. 1 písm. b) ZDP, to znamená, že do vlastního příjmu manželky se tyto příjmy zahrnovat budou. Pokud však tyto příjmy nepřesáhnou zákonný limit, je možno slevu uplatnit.

 

Ad c) Základní sleva na invaliditu (I. a II. stupně)

Je-li poplatníkovi přiznán invalidní důchod pro invaliditu prvního nebo druhého stupně z důchodového pojištění podle zákona o důchodovém pojištění nebo zanikl-li nárok na invalidní důchod pro invaliditu prvního nebo druhého stupně z důvodu souběhu nároku na výplatu tohoto invalidního důchodu a starobního důchodu, může uplatnit slevu na dani 2 520 Kč.

 

Ad d) Rozšířená sleva na invaliditu (III. stupně)

Slevu 5 040 Kč může uplatnit i poplatník,

  • kterému byl přiznán invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně nebo jiný důchod z důchodového pojištění podle zákona o důchodovém pojištění, u něhož jednou z podmínek přiznání je, že je invalidní ve třetím stupni.
  • kterému zanikl nárok na invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně z důvodu souběhu nároku na výplatu invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně a starobního důchodu.
  • který je podle zvláštních předpisů invalidní ve třetím stupni, avšak jeho žádost o invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně byla zamítnuta z jiných důvodů než proto, že není invalidní pro invaliditu třetího stupně.

 

Ad e) Sleva na držitele průkazu ZTP/P

Je-li poplatníkovi přiznán nárok na průkaz ZTP/P, může uplatnit slevu na dani ve výši 16 410 Kč. Sleva pro držitele průkazu ZTP/P se uplatní i v případě, že poplatník nepobírá invalidní důchod. Pokud poplatník ještě pobírá invalidní důchod, uplatní i výše uvedené slevy. Slevy se v tomto případě kumulují.

 

Ad f) Sleva na studenta

Slevu na dani ve výši 4 020 Kč si může poplatník uplatnit po dobu, po kterou se soustavně připravuje na budoucí povolání studiem nebo předepsaným výcvikem, a to až do dovršení věku 26 let nebo po dobu prezenční formy studia v doktorském studijním programu, který poskytuje vysokoškolské vzdělání až do dovršení věku 28 let. Dobou soustavné přípravy na budoucí povolání studiem nebo předepsaným výcvikem se rozumí doba uvedená v zákoně o státní sociální podpoře.

 

Ad g) Sleva za umístění dítěte

Slevu za umístění dítěte si může poplatník uplatnit při ročním zúčtování záloh a daňového zvýhodnění nebo v daňovém přiznání. Výši slevy a podmínky pro uplatnění upravuje § 35bb ZDP.

Výše slevy odpovídá výši výdajů prokazatelně poplatníkem vynaložených za umístění vyživovaného dítěte v předškolním zařízení na dané zdaňovací období, pokud jím nebyly uplatněny jako výdaj podle § 24 ZDP.

Za každé vyživované dítě lze uplatnit slevu maximálně do výše minimální mzdy podle § 21g ZDP, tzn. minimální mzdy účinné k 1. 1. zdaňovacího období a neupravené s ohledem na odpracovanou dobu a další okolnosti (v roce 2017 max. 11 000 Kč, v roce 2018 max. 12 200 Kč). Vyživuje-li dítě v domácnosti více poplatníků, může si slevu uplatnit jen jeden z nich.

Tuto slevu lze uplatnit, žije-li vyživované dítě s poplatníkem ve společně hospodařící domácnosti a nelze ji uplatnit na vnuka. Na vnuka lze tuto slevu uplatnit pouze v případě, že je vnuk prarodiči rozhodnutím svěřen do péče, která nahrazuje péči rodičů.

 

Nárok na poskytnutí slevy na dani podle § 35ba prokazuje poplatník plátci daně v souladu s § 38 odst. 2 ZDP.

Sleva na dani

Doklad

podle § 35ba odst. 1 písm. b) – na manželku

doklad prokazujícím totožnost manželky (manžela) a průkazem ZTP/P, pokud je manželka (manžel) jeho držitelem, nebo rozhodnutí o přiznání tohoto průkazu 

podle § 35ba odst. 1 písm. c) nebo d) z důvodu, že pobírá invalidní důchod pro invaliditu prvního nebo druhého stupně nebo pro invaliditu třetího stupně

rozhodnutí o přiznání invalidního důchodu a

doklad o výplatě důchodu (každoročně nejpozději do 15. února)

potvrzení správce daně příslušného podle místa bydliště poplatníka o tom, že poplatník pobírá jiný důchod z důchodového pojištění, u něhož jednou z podmínek přiznání je, že je invalidní ve třetím stupni, nebo o tom, že mu zanikl nárok na invalidní důchod pro invaliditu prvního, druhého nebo třetího stupně z důvodu souběhu nároku na výplatu invalidního důchodu a starobního důchodu, anebo je-li poplatník invalidní ve třetím stupni, avšak jeho žádost o invalidní důchod byla zamítnuta z jiných důvodů než proto, že není invalidní ve třetím stupni

podle § 35ba odst. 1 písm. e), pokud je poplatník držitelem průkazu ZTP/P

průkaz ZTP/P,

nebo rozhodnutí o přiznání tohoto průkazu 

podle § 35ba odst. 1 písm. f) – na studenta

potvrzení školy, že se poplatník soustavně připravuje na budoucí povolání studiem nebo předepsaným výcvikem

podle § 35ba odst. 1 písm. g) – za umístění dítěte

potvrzení zařízení péče o děti předškolního věku včetně mateřské školy o výši vynaložených výdajů za umístění vyživovaného dítěte poplatníka v těchto zařízeních; potvrzení musí obsahovat jméno vyživovaného dítěte poplatníka a celkovou částku výdajů, kterou za něj poplatník v příslušném zdaňovacím období uhradil