Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Ministr Toman po jednání s eurokomisařem a polským ministrem: Pokud Polsko dodrží závazky, jsme připraveni zrušit mimořádná veterinární opatření

19/03/19

Informace MZE

Polsko se zavázalo, že do 25. 3. písemně potvrdí splnění celé řady opatření týkajících se veterinárního dozoru v sektoru hovězího masa, včetně dokončení inspekce vysokorizikových jatek a přijetí opatření ohledně označování a evidence skotu.

„V tom případě je Česká republika připravena zrušit mimořádná veterinární opatření, která nařizují příjemcům povinnost nechat veškeré hovězí maso z Polska před uvedením na trh vyšetřit v akreditované laboratoři na zdravotní nezávadnost,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman po dnešním třístranném jednání s eurokomisařem pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenisem Andriukaitisem a polským ministrem zemědělství Janem Krzysztofem Ardanowskim.

„Všechna naše opatření směřují pouze k účinné ochraně zdraví spotřebitelů. Řekl jsem také, že jsme celou dobu připraveni zrušit naše opatření ve chvíli, kdy Polsko přijme fungující opatření, která zlepší dozor při výrobě potravin v Polsku. Stále také platí, že naši veterinární inspektoři vyrazí do Polska, aby si ujasnili technické detaily budoucí spolupráce a osobně se podívali, zda opatření v Polsku fungují,“ řekl ministr Toman.

Polsko minulý týden informovalo Českou republiku o plnění Akčního plánu týkajícího se veterinárních kontrol včetně provedeného auditu více než 300 jatek a vypracování legislativních opatření ke zvýšení úrovně veterinárního dozoru. Polské úřady nově omezily přístup k úředním razítkům, se kterými nyní mohou disponovat jen schválení veterinární lékaři, provedly kontroly zprostředkovatelů obchodujících se skotem, posílily kontroly dobrých životních podmínek zvířat při přepravě apod.