Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Registrace k DPH výkladem GFŘ

14/06/19

Informace KHK

Generální finanční ředitelství aktualizovalo po novele zákonem č. 80/2019 Sb. Informaci k problematice registrace k dani z přidané hodnoty
Změny ve výkladu vyplývají z novelizace.
Novelou byly dopady u přeměn rozšířeny nad rámec obchodních korporací rovněž na další právnické osoby. Může jít o spolky, nadace či nadační fondy, popř. další osoby povinné k dani, které se stanou plátcem DPH při zápisu přeměny do veřejného rejstříku (např. rejstříku podle zákona č. 304/2013 Sb., o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob a o evidenci svěřenských fondů, či jiného veřejného rejstříku, např. školského rejstříku).
Dobrovolná registrace podle § 6k ZDPH je speciální možností, jak se zaregistrovat jako identifikovaná osoba při pořizování zboží z jiného členského státu EU. Do 31. 3. 2019 byla možnost dobrovolné registrace identifikované osoby pouze tehdy, pokud se osoba povinná k dani (neplátce) nebo právnická osoba nepovinná k dani rozhodla, že pro ni bude pořízení zboží z jiného členského státu do 326 000 Kč předmětem daně (§ 2b ZDPH). Od 1. 4. 2019 je dobrovolná registrace identifikovanou osobou z titulu budoucího pořízení zboží z jiného členského státu možná bez ohledu na limit 326 000 Kč. Změna je provázána na nové znění § 97a odst. 2 ZDPH.
Ekonomická činnost není již podmíněna tím, že má jít o soustavnou činnost, ale musí se jednat o činnost za účelem získávání pravidelného příjmu.
Povinné podávání elektronicky se má od 1. 1. 2021 týkat i identifikovaných osob.