Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

ZAHRANIČNÍ PRACOVNÍCI aktualizace platná od 5.6.2020

23/06/20

V návaznosti na jednání vlády ČR a schválení nového Ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví došlo ve vztahu k zemědělství a potravinářství od 5. června 2020, od 12.00 k těmto změnám: Otevření hranic se Slovenskem, Maďarskem a Rakouskem – přechod hranic do ČR jako před COVID a Německem ze strany ČR (na německé straně ještě přetrvávají namátkové […]

V návaznosti na jednání vlády ČR a schválení nového Ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví došlo ve vztahu k zemědělství a potravinářství od 5. června 2020, od 12.00 k těmto změnám:

Dle Ministerstva zahraničních věcí se od pondělí 8. června vízová agenda v souvislosti s otevřením vízových středisek na Ukrajině tento týden navrátí do původních procesních kolejí a tím končí příprava fronty žadatelů ze strany MZe, a to jak pro zastupitelské úřady na Ukrajině, tak v Moldavsku. Žádosti o víza se budou nadále vyřizovat prostřednictvím garantů (za AK ČR: suchan@akcr.cz).

Ve vztahu k programům cílené ekonomické migrace to bude znamenat následující:
Zastupitelské úřady mohou přijímat žádosti v Programu kvalifikovaný zaměstnanec, pokud žadatelé budou vykonávat zdravotnické povolání nebo pracovat v sociálních službách, v zemědělství nebo v potravinářství pro UKRAJINU, MOLDAVSKO, MONGOLSKO, KAZACHSTÁN a SRBSKO. Aktuální čekací doba je na Ukrajině – 3 týdny, v Moldavsku – 7 týdnů, v Kazachstánu – 13 týdnů, v Srbsku – 4 týdny a v Mongolsku – 8 týdnů.

Na základě dalšího Ochranného opatření účinného od 15. 6. 2020 budou na otevřených ZÚ v zemích zařazených do Programu kvalifikovaný zaměstnanec obnovena řízení u všech cizinců (bez ohledu na vykonávanou profesi), kteří byli do Programu zařazeni před 12. březnem 2020 (tedy ne příjem nových žádostí)

V rámci urychlení procesu zastupitelské úřady již nyní obvolávají žadatele a stanovují termíny tak, aby bylo možno počínaje dnem 15. 6. 2020 již přijímat žádosti v plné kapacitě.

Zařazeno v Aktuality