Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Aktuální informace k situaci na Ukrajině ve vztahu ke koronaviru (k 12. srpnu 2020)

14/08/20

Zdroj: MZE

elkový počet nakažených Covid19 ke 12. 8. 2020 na Ukrajině přesáhl 84 500 a zemřelo 2 011 lidí. Počet nově nakažených během posledních dvou měsíců prudce stoupl poté, co Ukrajina začala koncem května postupně uvolňovat koronavirová opatření.

Ráno 11. srpna byl na Ukrajině laboratorně potvrzen přírůstek 1 433 nových případů koronaviru a 19 lidí zemřelo.

Podle internetové stránky Systému monitorování šíření epidemie (NSDC) byl kumulativní celkový počet infikovaných lidí od začátku pandemie k výše uvedenému datu 84 548 lidí.

Většina nových případů byla zjištěna v regionech Kyjev (182), Lvov (166), Charkov (139), Ivano-Frankivsk (128) a Černivci (113).

Ke 12. srpnu se již zotavilo 45 686 Ukrajinců z onemocnění Covid19, z nichž 752 se zotavilo za posledních 24 hodin.

Ministerstvo zdravotnictví navrhlo kabinetu ministrů, aby změnil kritéria pro rozdělení regionů do čtyř karanténních zón podle počtu nakažených COVID-19.

Oznámil to ministr zdravotnictví Maxim Stepanov během briefingu v Kyjevě ve středu 12. 8. 2020. „Poté, co jsme analyzovali všechny dosavadní ukazatele, rozhodli jsme se, změnit kritéria podle kterých určujeme přiřazení ke konkrétní úrovni rizika (zelené, žluté, oranžové a červené zóny). Rozhodli jsme se kombinovat dynamiku nárůstu onemocnění a počet infikovaných do jednoho ukazatele a vypočítat konečný ukazatel na základě počtu nových pacientů na 100 tisíc lidí za 14 dní. To bude srozumitelnějším indikátorem pro všechny občany. Kromě toho jsme přesněji definovali míru obsazenosti postele. Máme jinou situaci na západě a na východě země, takže jsme vzali v úvahu malé oblasti a města, regionální centra a zavedli příslušné koeficienty.“

Na území Ukrajiny probíhá šíření covid-19 podle takzvaného „měkkého scénáře“.

Vláda nicméně zdůraznila, že zatím nedochází k poklesu výskytů nových případů nakažení, což znamená, že příliš ukvapené oslabení karantény bude znamenat „tisíce nových případů a tisíce nových úmrtí“. Rovněž byl zaveden model tzv. adaptivní karantény, kdy místní samosprávy v oblastech dostaly právo přizpůsobovat protiepidemiologická opatření dle aktuální situace v regionu nebo městě. Nejvíce případů nakázy je nyní zaregistrováno ve Lvovské, Černivecké a Rivnenské oblasti a v hlavním městě Kyjev.

Vstup cizinců (i Čechů) na území Ukrajiny

zdroj: Businessinfo.cz

Ukrajina od května postupně zmirňuje protiepidemiologická opatření. Od 15. června umožnila za určitých podmínek vstup na své území cizincům. Dne 10. srpna byla ČR vrácena do „zelené“ epidemiologické zóny. Řada omezení však zůstává v platnosti alespoň do konce srpna.

Ministerstvo zdravotnictví Ukrajiny aktualizuje situaci o zařazení země do „červené“ nebo „zelené“ zóny každé tři dny a postupuje informace pohraniční službě Ukrajiny. Aktuální seznam červených a zelených zón je uveden na portálu https://visitukraine.today/.

Pro vstup na území Ukrajiny se musí cizinec ze zelené zóny prokázat pouze pojištěním, které bude pokrývat náklady na případnou léčbu covid-19 (hospitalizaci) a pozorování. Bez předložení toho typu pojištění je vstup cizincům zakázán.

 

Yegor Reshetnyk – místní zástupce pro zemědělství na Ukrajině, mob.: +380 99 098 3335, cz.ukrexport@meta.ua.

Zařazeno v Aktuality, Zemědělství