Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Monitoring škůdců polní zeleniny (34. týden)

19/08/20

Kolísání teplot s lokálními bouřkami podporuje variabilitu napadení porostů, které se může lišit i v rámci jednoho katastru. Na sledovaných lokalitách dominuje molice vlaštovičníková, která při přemnožení bude problematická ve skladech (poletující dospělci líhnoucí se z pupárií). Medovice molic láká včely, rostou na ní černě. Vyskytují se housenky můry zelné a na extenzivně ošetřovaných plodinách […]

Kolísání teplot s lokálními bouřkami podporuje variabilitu napadení porostů, které se může lišit i v rámci jednoho katastru. Na sledovaných lokalitách dominuje molice vlaštovičníková, která při přemnožení bude problematická ve skladech (poletující dospělci líhnoucí se z pupárií). Medovice molic láká včely, rostou na ní černě. Vyskytují se housenky můry zelné a na extenzivně ošetřovaných plodinách škodí bělásci. Dřepčíků a zápředníčka ubylo, nejspíše se začínají přesouvat na výdrol řepky a vzcházející hořčici.
Celou zprávu najdete zde, předchozí zprávy v archivu.


Líhnoucí se dospělci molic z pupárií na nejstarších listech kedlubny. Ty se teprve sklízí, tzn. za vysokých letních teplot se vyvine 1 generace dříve, než kedlubny dorostou => napadené porosty je nutné co nejdříve po sklizni zapravit do půdy, aby nebyly zdrojem pro další plodiny v okolí.

Zařazeno v Aktuality, Zemědělství