Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Vyjádření SZIF k údajnému střetu zájmů

10/12/18

Informace SZIF

Vzhledem k tomu, že některá média uveřejnila informaci, že Česká republika obdržela vyjádření Evropské komise ke střetu zájmů předsedy vlády Andreje Babiše a ministra zemědělství Miroslava Tomana, považujeme za vhodné předložit v této věci naše vyjádření.
 
 
Médii se šíří informace o právní analýze ze strany Evropské komise (EK) k údajnému střetu zájmů některých našich politických činitelů. Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) zatím žádný oficiální dokument neobdržel, o jeho obsahu proto lze v danou chvíli pouze spekulovat z novinových článků. Za relevantní podklad pro jakýkoliv náš postup však nemohou sloužit v médiích uveřejněné útržky z údajně uniklého interního stanoviska právní služby Evropské komise.
 
Z tohoto důvodu SZIF zveřejňuje své stanovisko k údajnému střetu zájmů předsedy vlády Andreje Babiše a ministra zemědělství Miroslava Tomana. Zde nemůžeme nezmínit jiný případ z nedávné doby, a to údajný střet zájmů některých členů dozorčí rady SZIF. Tento případ byl rovněž silně medializován od roku 2016, kdy Evropská komise zahájila své šetření. Nakonec v srpnu letošního roku po proběhlém bilaterálním jednání a jednání před Smírčím orgánem uzavřela Evropská komise šetření bez finanční korekce. Nemá proto význam činit jakékoliv předčasné závěry. 
 
SZIF vychází v rámci svého stanoviska z toho, že se žádný politický činitel v ČR nepodílí na plnění unijního rozpočtu Společné zemědělské politiky, které je výhradně v kompetenci SZIF. A to v případě obou evropských zemědělských fondů, u nichž podle platné unijní právní úpravy provádí řízení a kontrolu výdajů pouze SZIF jako akreditovaná platební agentura. Předseda vlády ani ministr zemědělství o poskytnutí konkrétních dotací nerozhodují, nemohou jakkoli ovlivnit jejich přidělování, osobně se nepodílí na jejich kontrole či auditu.
 
V této souvislosti nesdílíme mediální informace o zásadní změně právní úpravy střetu zájmů od 2. 8. 2018. Srovnáme-li znění této právní úpravy před datem 2. 8. 2018 a po něm, nejedná se podle našeho názoru o žádný významový posun, spíše o zpřesnění. Porovnání textace obou článků přikládáme v příloze.
 
V případě, že by se EK rozhodla požadovat finanční opravu z důvodu střetu zájmů, musí použít postup nazývaný schvalování souladu. V rámci tohoto postupu pak bude následovat výměna stanovisek, bilaterální, případně další jednání, kde bude dán ČR dostatečný prostor pro sdělení argumentů stejně jako vyslechnutí argumentů Evropské komise. 
 
Vladimíra Nováková  tisková mluvčí SZIF 
 
 
Přílohy: Stanovisko SZIF    Porovnání úpravy střetu zájmů do 1. 8. 2018 a od 2. 8. 2018

Zařazeno v Aktuality, Zemědělství