Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Novinky v DPH od roku 2019

04/02/19

Informace KHK

V závěru roku zákonodárce schválil několik změn v oblasti DPH. Některé z nich jsou účinné již od 1. ledna 2019.

Od 1. ledna 2019 vstoupila v účinnost novela zákona o DPH zákonem č. 283/2018 Sb. Změna se týká ustanovení, podle něhož je zdanitelné plnění s místem plnění v ČR poskytované po dobu delší než 12 měsíců uskutečněné nejpozději posledním dnem každého kalendářního roku následujícího po kalendářním roce, ve kterém bylo poskytování tohoto plnění započato. Takto se nepostupuje u dodání tepla, chladu, elektřiny, plynu, vody, popř. dalších plnění podle § 21 odst. 4 písm. b) zákona o DPH. Nově se plnění nepovažuje za uskutečněné 31. 12., jde-li o službu, která je poskytována na základě zákona nebo na základě rozhodnutí orgánu veřejné moci třetí osobě, pokud úplatu za poskytnutí této služby hradí stát. Změna se pozitivně dotýká obhájců ustanovených z moci úřední.

Parlament dále schválil novelizaci zákona o DPH, podle které má pozemní hromadná pravidelná doprava cestujících a jejich zavazadel s výjimkou osobní dopravy lyžařskými vleky (kód 49 CZ-CPA) a vodní hromadná pravidelná doprava cestujících a jejich zavazadel (kód 50 CZ-CPA) podléhat 10% sazbě DPH. Navržená účinnost byla od 1. ledna 2019, nicméně zákon nevyšel včas ve Sbírce zákonů. Účinnost novela nabude 15. dnem po vyhlášení novely ve Sbírce zákonů. Do té doby se uplatní 15% sazba daně.

Nejvýznamnější návrh, a to sněmovní tisk 206, který obsahuje rozsáhlé změny v zákoně o DPH, byl schválen Poslaneckou sněmovnou. Oproti původnímu návrhu předloha doznala řadu změn. O těch budeme čtenáře informovat v dalším vydání e-mailových novin pro daně a účetnictví.