Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Nová pravidla DPH pro plátce podnikající na základě smlouvy o společnosti

04/02/19

Informace KHK

Od začátku roku jsou nová pravidla DPH pro plátce podnikající na základě smlouvy o společnosti účinná pro všechny společnosti.

Ke změně přístupu ke společníkům z pohledu DPH došlo zákonem č. 170/2017 Sb., který nabyl účinnosti 1.7.2017. Účinnost pro společnosti (dříve sdružení) fungující již před novelou byla posunuta na 1.1.2019.

Před novelou se obrat každého společníka počítal jako součet vlastního obratu a obratu celé společnosti. Zároveň se každý, kdo uzavřel smlouvu o společnosti stal plátcem daně ode dne, kdy se stal plátcem kdokoliv z ostatních společníků. Po novele se počítá obrat za každého společníka samostatně podle podílu na činnosti společnosti (počítá se součet individuálního obratu a podílu na obratu společnosti za měsíce, kdy společníci postupovali podle dosavadní úpravy). Z toho důvodu lze u některých plátců, kteří mají obrat nízký, požádat o zrušení registrace.

Před novelou podával přiznání, hlášení a vedl evidenci určený společník. Po novele každý společník vede evidenci, podává přiznání i hlášení sám za sebe.  

Vystavování daňových dokladů je závislé na jednání s odběratelem. Pokud každý společník jedná s odběratelem vlastním jménem a na svůj účet, pak i každý společník vystaví na svou část plnění daňový doklad. Pokud naopak jeden společník jedná s odběratelem vlastním jménem a na účet svůj i ostatních společníků, pak tento společník jednající s odběratelem vystaví daňový doklad na celé plnění. Ostatní společníci vystaví daňové doklady společníkovi jednajícímu s odběratelem na svou část plnění.

Obdobně se postupuje u přijatých plnění. Pokud jeden společník obdrží daňový doklad na celé plnění, pak ostatním společníkům vystaví daňové doklady podle jejich podílů.

Dosavadní praxi při vystavování daňových dokladů to tedy může změnit.

Řešíte otázky týkající se podnikání ve společnosti (dříve sdružení bez právní subjektivity)? Nejen s novými pravidly u DPH Vám pomůže tištěná brožurka Společnost (sdružení) 2018 – daně, účetnictví, optimalizace.

Společnost bez právní osobnosti (sdružení) v daních rozebírá možnosti, práva a povinnosti, ale i úskalí při společném podnikání osob na základě sdružení do společnosti bez právní osobnosti z pohledu daní a vedení účetnictví (daňové evidence).