Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Daňové přiznání: Termín je za dveřmi. Připomeňme to nejdůležitější

13/03/19

Informace FÚ

Na odevzdání daňového přiznání k dani z příjmů je nejvyšší čas. Většina podnikatelů je musí finančnímu úřadu doručit do pondělí 1. dubna 2019 a zároveň zaplatit daň.
Přiznání k dani z příjmů fyzických osob za zdaňovací období 2018 musejí podat na finanční úřad všichni, kteří měli za loňský rok hrubé příjmy ve výši aspoň 15 tisíc korun.

A nejde přitom jen o výdělky z podnikání. Patří sem i příjmy z pronájmu, kapitálového majetku, výher, prodeje nemovitosti či ze zaměstnání, pokud ho máte k vašemu podnikání jako činnost vedlejší.

Vyplněné tiskopisy a zaplacenou daň musejí mít berní úředníci k dispozici do pondělí 1. dubna (pokud není víkend, jde tradičně o první dubnový den). Posíláte-li jej poštou, doporučujeme učinit tak několik dní předem a současně s tím uhradit vyměřenou daň.


Má-li plátce daně povinný audit, nebo mu pomáhá daňový poradce, prodlužuje se mu lhůta až do 1. července 2019. Do začátku dubna ovšem musí dodat na finanční úřad plnou moc, opravňující poradce k vyplnění jeho přiznání (DAP). Pokud jde o daň z příjmu právnických osob, podává se DAP ve stejných termínech.
Týdenní zpoždění berňák toleruje
Pokud se s přiznáním poplatník opozdí pouze o pět pracovních dnů, žádné sankce mu nehrozí. V kalendáři si tedy může podtrhnout data 8. dubna respektive 8. července. V případě delšího zdržení už se ale pokutě nevyhne.
Odevzdáte-li přiznání pozdě, sankce za každý den prodlení činí 0,05 procenta ze zaplacené daně (případně 0,01 procenta daňové ztráty). Maximální postih je pět procent z daně či 300 tisíc korun. Pokud DAP nepodáte vůbec, a to ani dodatečně na výzvu berňáku, pokuta dosáhne minimálně 500 korun.
Zhruba stejný postih vás čeká, když nezaplatíte včas daň. Od 8. dubna bude opozdilcům naskakovat úrok z prodlení, a to o několik desetin promile každých dalších 24 hodin. Jeho aktuální výše je 15,75 procenta z výše daně za rok. Penále je tvořeno aktuálně platnou repo sazbou ČNB (1,75), která loni i letos opakovaně narostla, tradičně navýšenou o 14 procentních bodů.
Na portálu BusinessInfo.cz najdete čísla bankovních účtů jednotlivých úřadů (296 kB) pro platbu daně z příjmů. Připomínáme, že variabilním symbolem je vaše daňové identifikační číslo, případně rodné číslo.
Úpravy paušálů i slev
Zásadní změnou je od loňského roku to, že mohou slevy na manželku či dítě opět využívat i podnikatelé, kteří uplatňují daňové paušály.
Od letoška už si nicméně nemohou vybrat, zda se budou řídit modelem platným do roku 2017 nebo novými pravidly. Ta už letos platí bez výjimek.
Podle nich se také změnila hranice ročních příjmů pro ty, kteří využívají paušál v plné výši (a to ze dvou milionů na jeden milion korun), a zvýšil se i limit pro plátce solidární daně. Díky vyšší minimální mzdě narostlo i školkovné – tedy sleva na umístění dítěte do mateřské školy, a to o 1200 korun.
Vybrané slevy na dani z příjmů
  • Sleva na poplatníka (využívá každý) – 24 840 Kč ročně
  • Sleva na studenta – 4 020 Kč ročně
  • Školkovné – až 12 200 Kč ročně
  • Sleva na vyživovanou manželku – 24 840 Kč ročně
  • Sleva na první dítě – 15 204 Kč ročně (od roku 2018)
  • Sleva na druhé dítě – 19 404 Kč ročně (od roku 2017)
  • Sleva na třetí a každé další dítě – 24 204 Kč ročně (od roku 2017)
(U držitelů průkazu ZTP-P jsou slevy dvojnásobné)
 
Podnikatele s dětmi vláda potěšila novelami v předloňském daňovém balíku i úpravou zákona o státní sociální podpoře a mohou se těšit na vyšší zvýhodnění (od letošního roku i v případě, že mají pouze jednoho potomka).
Pokud máte dva nezletilé potomky, můžete si z daní odečíst až 34 608 (15 204 + 19 404) korun ročně, se třemi a více dětmi až 58 812 korun za rok. Více prozradí článek Přiznání: Vyšší sleva na jedno dítě děti i upravený daňový bonus.
Více než předloni ušetříte i v případě, že si platíte penzijní připojištění. Narostla totiž nezdanitelná částka na penzijní připojištění, kterou si mohou OSVČ odečíst od základu daně (a to z 12 na 24 tisíc)
Mění se ale jen parametry, v samotných tiskopisech letos úpravy nejsou. Ideálním vodítkem pro ty, kteří si vyplňují DAP sami, tak může být loňské vyplněné přiznání. Poradíme vám, jak vyplnit daňové přiznání řádek po řádku.
Elektronizace na postupu
Před několika lety přibyly desetitisíce firem i živnostníků, kteří musejí s úřady komunikovat elektronicky. Všichni majitelé datových schránek (DS) – tedy firmy i fyzické osoby – mají povinnost posílat na finanční úřad daňové formuláře s e-podpisem či přímo z DS.
Pokud svou povinnost nesplní, hrozí jim dvoutisícová případně i vyšší pokuta. Pokuta dva tisíce je automatická, až na padesát tisíc může vyšplhat, jestliže sama finanční správa rozhodne, že jí firma nebo živnostník záměrně komplikují práci. A to je čistě na jejím rozhodnutí.
Sankce se v současnosti mohou dotknout téměř půl milionu podnikatelských subjektů. Na druhou stranu nemůže stát nutit OSVČ, aby si datové schránky zřizovaly. Povinné jsou jen pro firmy a státní správu, a tak to zůstane i v budoucnu.
Máte-li schránku aktivní, ale chcete zůstat u klasických růžových tiskopisů nebo interaktivních e-formulářů, můžete požádat na každé pobočce CzechPoint o deaktivaci DS, jež trvá tři dny.
Zdroj: BusinessInfo.cz