Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Krytonosci v řepce – ukončení signalizace ošetření pro většinu území ČR

01/04/19

Informace ÚKZÚZ

Signalizace 1. ošetření proti stonkovým krytonoscům, kde proběhl masivní nálet v předchozích 10 dnech, se vyhlašuje pro chladnější oblasti ČR na 14. týden. V současnosti je možné po víkendovém oteplení detekovat extrémní množství krytonosců, kteří přilétávají dál ze svých zimovišť. V absolutní převaze se jedná o krytonosce čtyřzubého. Krytonosci řepkoví se začali v miskách objevovat závěrem 12. týdne, ale jejich množství bylo zanedbatelné. Pokud se vyskytly v miskách samičky kr. řepkového, měly už vyvinutá vajíčka. Vpichy od krytonosců v polohách nad 500 m n.m. bylo možné detekovat už ve 13. týdnu. Vpichy s vajíčky se objevují nejen na spodních listech, ale také na těch nejmladších. Zvyšuje se tak pravděpodobnost, že vyvíjející larvy budou škodit i ve stoncích řepky, a zvýší se tak závažnost napadení.
V současnosti je možné v miskách stále nalézat v různých poměrech samce a samice krytonosce čtyřzubého s tím, že v oblastech hlášené signalizace ošetření v minulých týdnech se vyskytují samice s různými fázemi vývoje vajíček. Ukazuje to na fakt, že se kladení krytonosců protáhne a v některých oblastech, kde časně ošetřili počátkem března, se bude muset ošetření případně zopakovat ještě před termínem ošetření proti blýskáčkovi. 

Při kontrolách porostů řepek se objevují rostliny napadené larvami dřepčíka olejkového. Zároveň se objevují v porostech též první silnější výskyty blýskáčka řepkového, který prozatím neškodí z hlediska fáze vývoje řepky.  

Níže mapa s termíny hlášené 1. signalizace ošetření proti stokovým krytonoscům pro jednotlivé okresy dle výstupů monitoringu. 

Více v aplikaci Mapy výskytu nebo Aktuální výskyty v okrese.