Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Zaměstnání manželky ve firmě

23/05/19

Informace KHK

Podle § 318 ZP základní pracovněprávní vztah uvedený v § 3 ZP nemůže být mezi manžely nebo partnery. Zákoník práce zakazuje existenci základního pracovněprávního vztahu, ať již založeného pracovní smlouvou, či některou z dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr mezi mužem a ženou, kteří uzavřeli manželství, nebo mezi osobami stejného pohlaví, které projevily vůli formou souhlasného svobodného a úplného prohlášení o tom, že spolu vstupují do partnerství. Pracovněprávní vztahy existující mezi budoucími manžely, resp. partnery zanikají ze zákona dnem uzavření sňatku, resp. registrovaného partnerství.

Chtějí-li manželé, resp. partneři pokračovat ve společném výkonu výdělečné činnosti i po vzniku manželství, resp. registrovaného partnerství, musí zvolit jinou soukromoprávní formu. Občanský zákoník umožňuje např. rodinný závod. Manželka může také spolupracovat jako spolupracující osoba anebo může podnikat společně s manželem jako osoba samostatně výdělečně činná na základě vlastního živnostenského oprávnění.

Jinou cestou je založení obchodní korporace (např. společnosti s ručením omezeným), která bude zaměstnavatelem manželky.

V případě, že jeden z manželů (partnerů) je společníkem obchodní společnosti nebo členem družstva, je pracovněprávní vztah mezi druhým manželem a touto obchodní společností nebo družstvem možný. Zaměstnavatelem je totiž obchodní společnost, nikoliv manžel. Zákaz se proto vztahuje pouze na případy, kdy manžel podniká jako fyzická osoba.

Zařazeno v Aktuality