Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Na co pamatovat při zaměstnávání mladistvých

23/06/19

Informace KHK

Plánujete v létě zaměstnat v rámci brigády mladistvé? Víte, jaké povinnosti jsou s tím spojené či jaké slevy lze uplatnit?
Dotaz:
Mám dotaz týkající se studentů. Konkrétně mi jde o to, zda mohu zaměstnat mladistvé, pokud je jim již 15 let, ukončí základní školu a od září nastoupí k dalšímu studiu. Jak je to o prázdninách, tj. červenec, srpen, mohou chodit na "brigády" a pracovat na dohodu o provedení práce? A mají nárok na slevu na dani za červenec a srpen, příp. od jaké školy potřebují potvrzení o studiu?
Odpověď:
Žák základní školy končí povinnou školní docházku uplynutím 9 roků.  Pro účely  uzavření pracovněprávního vztahu není podstatné, zda  má nezletilý ukončené základní vzdělání. Zaměstnavatel je oprávněn uzavřít  s mladistvým pracovněprávní vztah  při splnění dvou podmínek:
a) mladistvý dosáhl alespoň 15 let věku a  současně
b) má ukončenou povinnou školní docházku.
Jsou-li obě  podmínky splněny, může již po  ukončení povinné školní docházky  (po 30. 6.) nastoupit nezletilý na brigádu  k zaměstnavateli. Pokud je mladistvému méně než 16 let,  je nutné   v souladu s nařízením GDPR  vyžádat si  souhlas zákonného zástupce se zpracováním jeho osobních údajů.
V době navazujících prázdnin, které následují po ukončení  povinné školní docházky,  je mladistvý stále  žákem, nikoliv studentem.  Studentem se stává zápisem  ke studiu na střední školu nebo učiliště. Školní rok začíná 1. září jednoho roku a plyne do 31. 8. roku následujícího.  Je tedy vyloučeno, aby  byl  nezletilý žák po ukončení  povinné školní docházky považován na studenta v období navazujících prázdnin po ukončení povinné školní docházky.  Studentem se  stává až zápisem  a především dokladem o studiu. Střední školy vydávají potvrzení  o denní formě studia v průběhu  měsíce září.  
Každý poplatník včetně mladistvého má právo činit prohlášení  poplatníka. Učiní-li tak, vzniká mu  nárok na základní slevu ve výši 2 070 Kč.  Na žádné jiné slevy v období inkriminovaných prázdnin dosáhnout nemůže.
Zaměstnavatel volí pro účely  zaměstnávání brigádníků nejvhodnější formu pracovněprávního vztahu, kterou je dohoda o provedení práce.  Pokud odměna v měsíci nepřekročí  částku 10 000 Kč, nevzniká účast na zdravotním   a sociálním pojištění.  V případě učiněného  Prohlášení  se záloha daně kompenzuje se základní slevou  na poplatníka a výsledkem je, že  hrubá mzda se  rovná čisté mzdě.
Rodič takového nezletilého  zaměstnance až do jeho 18. roku věku  má stále nárok na daňové zvýhodnění, pokud  žijí ve společně hospodařící domácnosti.  Není tudíž podstatné, zda dítě pracuje či nikoliv.  Teprve po dosažení zletilosti vzniká nárok na DZv. za předpokladu, že se dítě předepsaným způsobem připravuje na budoucí povolání.