Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Včelařská škola v Nasavrkách slaví šedesát let existence

26/09/11
smf

Včelařská škola v Nasavrkách slaví šedesát let existence. Zdroj: Pardubický kraj

Včelařská škola v Nasavrkách slaví šedesát let existence
Radní Kroutil promluvil při příležitosti oslav šedesáti let včelařské školy. Foto: Archiv.

(23.9.2011)

Nasavrky – Střední odborné učiliště včelařské – Včelařské vzdělávací centrum, o. p. s. si připomnělo 60 let od svého založení v roce 1951. Učiliště, které je svého druhu jediné v republice vyučilo za šest dekád existence 2398 zájemců o obor včelař.
     Pozvání na oslavu tohoto významného jubilea nemohl odmítnout Václav Kroutil, radní Pardubického kraje zodpovědný za životní prostředí, zemědělství a venkov. „Vím, že si škola ve své historii prošla řadou nelehkých období. Přesto se vždy našli nadšenci, kteří školu zachránili a zajistili tím možnost odborného vzdělaní také pro včelařské chovatele dnešní generace. Jako zemědělec musím poděkovat všem včelařům, kteří udrželi svá včelstva a dělají to s profesionalitou, protože na to mají odpovídající vzdělání,“ uvedl radní Kroutil. Ten se s ředitelkou učiliště Markétou Kopáčkovou shodl na nutnosti existence oboru včelařství, neboť to považují za podstatné pro udržitelný rozvoj. „Celosvětový úbytek včelstva může mít katastrofální důsledky na ekosystémy naší planety,“ upozornila ředitelka Kopáčková. „Ne vždycky si v dnešním hektickém životě uvědomujeme, jak důležité je včelařství a ekologická výchova. Neboť pokud nebude opyleno, nebude ani úroda. Pardubický kraj si toto riziko uvědomuje, proto se snažíme podporovat začínající včelaře formou dotace na vybavení. Z rozpočtu Pardubického kraje rovněž podporujeme ekologickou výchovu,“ doplnil Kroutil.
     Učiliště a vzdělávací centrum nabízí řadu dalších služeb. Mezi které například patří vzdělávání dospělých, provozování a organizování mimoškolní činnosti dětí a mládeže v oboru včelařství, zajišťování výstav či poskytování poradenské činnosti včelařům. Součástí areálu, který se nachází v centru Chráněné krajinné oblasti Železné hory, je také včelařské arboretum.
     Arboretum – sbírka rostoucích dřevin domácího i cizího původu sloužící vědeckým, pedagogickým i osvětovým účelům